Interiérové dveře nejsou jen pro okrasu

02.04. 2016 08:34 | Interiér

Ať už jde o novostavbu nebo rekonstrukci, většina lidí si vybírá dveře podle designu a barev tak, aby zapadly do interiéru. V dnešní době je na trhu mnoho výrobců nabízející širokou škálu barev a materiálů a také výrobu dveří na míru.

Dveře musí vydržet dlouhá léta a měly by být odolné proti poškození, otěru a pro každodenní používání. Na co by člověk při výběru také neměl zapomínat je, že interiérové dveře nejsou jen pro okrasu, ale plní i speciální funkčnost.

Odolnost proti požáru a kouřetěsnost

Mezi dveře se speciální funkcí patří protipožární a protikouřové dveře. Obvykle se umisťují tam, kde je zvýšená pravděpodobnost vzniku požáru a vniknutí jedovatého kouře, jako jsou kotelny, garáže apod. Doba, po kterou jsou protipožární dveře schopny odolávat působení požáru, který je doprovázen vysokými teplotami, bývá 30 minut, někdy dokonce i hodinu. Za protipožární odolnost ručí výrobce, který své dveře nechává testovat v nezávislé zkušebně.

Odhlučnění

U zvukově izolačních dveří, neboli protihlukových, se testuje průchod zvuku a označuje se, kolik pohltí decibelů. Používají se do ložnic a dětských pokojů, ale uplatnění mají i v komerčním prostředí jako jsou školy, úřady, hotely nebo nemocnice.

Tepelná izolace

Klima dveře s tepelnou izolací jsou svou konstrukcí předurčeny do prostor se zvýšenou mírou vlhkosti, případně k oddělení prostor s většími teplotními rozdíly. Uplatnění nachází v koupelnách, prádelnách, zádveřích nebo u vstupů do sklepů a půdních prostor.

Převážně se jedná o klasické dveře otočné, pokud byste si chtěli pořídit tepelně izolační dveře posuvné, budete si muset pořídit tepelně izolační práh.

Bezpečnost

Další kategorie dveří se speciální funkcí jsou dveře bezpečnostní. Jedná se většinou o ocelové dveře, které musí odpovídat normám ČSN. Bezpečnostní dveře na první pohled od těch běžných nepoznáte, protože mají povrch upravený tak, aby co nejvíce připomínaly běžné dveře.  Mají funkci chránit život a majetek lidí. Jsou vybaveny bezpečnostním zámkem, ale také zesílenými čepovými závěsy a trny proti vyvěšení.

Interiérové dveře