Jak si připravit sushi doma a kam vyrazit na sushi od profesionálů

27.05. 2016 09:02 | Kuchyně

Chtěli byste svou očekávanou návštěvu překvapit něčím opravdu výjimečným? Skvělou volbou je netradiční pokrm zvaný sushi. Každý už tento pojem určitě někdy zaslechl. Ale z čeho je sushi vlastně složeno a jak si jej můžete připravit přímo ve vaší kuchyni? O tom více v tomto článku.

Jak, kde, co, proč

Legendy z dávných věků sice tvrdí, že připravit pravé a originální sushi dokážou jen praví kulinářští mistři, avšak můžeme vám potvrdit, že to zvládne i amatér. Začátky jsou těžké v každém řemesle a umění, ale jakmile do ruky dostanete správný drive, nebudete chtít přestat! V první řadě dbejte na to, aby byly suroviny pro přípravu sushi vždy čerstvé a kvalitní. Příprava tohoto pokrmu není příležitostí pro experimenty, nepodceňte ji. Sushi vyrobené z poctivých a čerstvých surovin vaši návštěvu jistě okouzlí.

Sushi

Příprava sushi – jak na to

  1. V první řadě je třeba připravit základní surovinu – sushi rýži. Tu důkladně propláchneme ve vodě, bude-li potřeba, několikrát. Barva vody vytékající z rýže by se měla blížit té, která vytéká z kohoutku.
  2. Sushi rýži dáme do hrnce a nalijeme takové množství vody, které bude samotnou rýži přesahovat přibližně o 1 cm. Následně hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme na středním stupni.
  3. Jakmile začne voda vřít, jemně sushi rýži promícháme a zmírníme výkon vařiče na minimum. Rýže je hotová po odpaření veškeré vody.
  4. Hotovou rýži na sushi je třeba patřičně zchladit. Odstavíme tedy hrnec z plotýnky a necháme asi 20 minut vychladnout. Po vychladnutí přemístíme rýži do (ideálně dřevěné) mísy a přidáváme další ingredience.
  5. Rýži ochutíme octovým nálevem, který je k sehnání ve specializovaných prodejnách, ale seženeme jej i v běžných supermarketech. Ten přiléváme postupně, a není třeba jej využít zcela. Dbáme na to, aby nebyla rýže příliš kyselá. Proto je třeba přilívat nálev rovnoměrně a při tom rýži důkladně míchat. Poté necháme rýži odstát a úplně vychladnout.
  6. Nyní přichází čas na bambusovou podložku. Doporučujeme obalit využívanou část v potravinářské folii, čímž se vyhnete jejímu následnému namáhavému čištění. Fólie může výrazně pomoci prodloužení životnosti podložky, jelikož zabraňuje vniknutí nečistot a případným zbytkům rýže – ty mohou časem zpřetrhat vlákna podložky a tím zabránit jejímu dalšímu využití.
  7. Další ingredience použijeme dle vlastní chuti a typu sushi – základem je řasa nori, wasabi, sójová omáčka, nakládaný zázvor a další ingredience dle chuti. Při krájení ingrediencí nezapomeňte, že syrovou rybu krájíme po vláknech a to na cca 0,5 cm tlusté proužky.
  8. Dostáváme se k vlastnímu postupu přípravy sushi. Řasu nori položíme na bambusovou podložku drsnou stranou nahoru. Před vrstvením uvařené rýže na podložku si navlhčíme tu ruku, kterou k tomu budeme využívat (pravákům se doporučuje pravá). Druhou rukou si podložku a řasu přidržujeme. Rýži je třeba rozvrstvit po celé ploše řasy, kromě vrchních 2 cm, kde se při stáčení řasa přilepí. Před samotným stáčením řasy můžeme rýži ochutit připravenými ingrediencemi, jako je např. křen wasabi. Do spodní třetiny rýžové vrstvy se položí proužky syrové ryby a horní konec řasy (bez rýže) potřeme zbylým octovým nálevem, který zastane funkci pojidla a bude držet závitek pohromadě. Jako alternativu lze také využít čistou vodu.
  9. Nyní rolujeme. Začínáme od spodního konce řasy tak, aby byl proužek ryby (či alternativní ingredience) po srolování uprostřed. Rolujeme až k volnému konci řasy pokryté zbylým octovým nálevem. V mnoha případech je třeba trochu silněji přitlačit, aby mělo sushi hezký tvar a kvalitní pevnost.
  10. Rolku necháme vychladit a odležet. Řasa hezky nasaje vlhkost z rýže a tím stmelí sushi ještě více dohromady, aby se poté lépe krájelo.
  11. Sushi podáváme nakrájené na středně silné plátky.

Kde v Praze najít nejlepší sushi?

Jestliže vás tento jednoduchý návod dostatečně nemotivoval k výrobě vlastního domácího sushi, nezoufejte. V našem hlavním městě, v Praze, se nachází mnoho specializovaných restaurací. Hledáte-li tedy to nejlepší sushi, Praha je tím pravým místem. Navštívit můžete například restauraci Sushi Upgrade Praha v blízkosti hlavního nádraží.

Restaurace Sushi Upgrade Praha

Sushi - Sushi Upgrade Praha

California Roll - Sushi Upgrade Praha

Maki special Tuňák - Sushi Upgrade Praha

Nigiri - pečený úhoř - Sushi Upgrade Praha

Polévka Suimono - Sushi Upgrade Praha

Sashimi - Sushi Upgrade Praha

Lososové Temaki - Sushi Upgrade Praha