Jak správně vybrat a starat se o živý plot

02.03. 2015 13:49 | Exteriér

Toužíte na své zahradě po klidu a pohodě? Ničím nerušené soukromí vám pomůže vytvořit živý plot – nabízí ochranu před zvídavými pohledy sousedů či kolemjdoucích, před vniknutím nezvaných zvířecích návštěvníků, před nepříjemným větrem, ale také před hlukem a prachem.

Vybere si každý

Zvědaví sousedé nebo blízkost rušné ulice může pobyt na zahradě značně znepříjemnit. Obojí se dá ale snadno zlepšit – můžete si na zahradě vysadit živý plot. Ten už dnes nutně neznamená jen tolik rozšířené použití tújí – možností se nabízí daleko víc.

Ač jsou v posledních letech túje (zerav) k vidění skoro všude, nejsou jedinou variantou živého plotu. Vybrat si můžete také stálezelené nebo opadavé listnaté keře, případně také jehličnany. Typickými zástupci listnáčů jsou zimostráz (buxus), hlohyně, cesmína a rododendron, mezi jehličnaté řadíme cypříšek zlatonosný, cypřišovec Leylandův nebo tis.

živý plot

Čemu dáte přednost

Při výběru živého plotu nezapomínejte na to, že se o něj budete muset starat. Pokud bojujete s nedostatkem volného času, volte raději rostliny méně náročné na údržbu. Mezi ně patří především volně rostoucí živé ploty. Vysazují se nejčastěji z listnatých opadavých a kvetoucích keřů. Stříhané živé ploty naopak vyžadují častější péči, na druhou stranu ale nezabírají na zahradě tolik místa. Jsou na ně vhodné jehličnany nebo stálezelené keře.

Tam, kde přes zimu nepobýváte, například na zahrádce v chatové kolonii, můžete pořídit levnější stříhaný živý plot z opadavých listnatých keřů. Cokoli, aby výsadba ladila s okolím – zimostráz, pámelník, dřišťál nebo hloh. Od jara do podzimu vám i takový živý plot poskytne soukromí stejně kvalitní jako dražší druhy.

živý plot

Kdy sázet?

Živý plot můžete vysadit na jaře i na podzim, případně na sklonku léta. Důležité je, aby do zimy zakořenil. Potřebují pravidelnou a důkladnou zálivku, dobrý pomocníkem bývá i mulčovací kůra.

Jak stříhat?

Při správné péči se živý plot stane okrasou vaší zahrady. Po vysazení je třeba zastřihávat už mladé rostlinky do požadovaného tvaru. Hlavní výhon by ale měl zůstat nepoškozený do té doby, dokud celý plot nedosáhne optimální výšky. Hustý plot získáte jeho zkrácením až na jednu třetinu, ovšem až poté, co sazenice dokonale zakoření – minimálně po půl roce.

Jak stříhat živý plot?

Čím stříhat?

Základem úspěchu je výběr vhodného nářadí. Krátké a nízké živé ploty můžete bezproblémově stříhat s ručními nůžkami, pokud máte chuť pustit se do výtvarných kreací, použijte speciální ruční nůžky na zimostráz.

Pokud máte plot vysoký, bude se vám dobře pracovat s teleskopickými nůžkami s otočnou hlavou. Jestliže je plot dlouhý, ulehčí vám práci motorové nůžky. Ty mohou být elektrické, akumulátorové, případně i benzínové.

Důležitým parametrem je i délka čepele a průměr střihu. Neopomínejte ani bezpečnost. Elektrické i motorové nůžky jsou vybaveny bezpečnostní brzdou, která v případě překročení určitého momentu zařízení vypne.

živý plot

živý plot

živý plot

živý plot

FOTO: pinteres.com