Luxusní damaškové povlečení v nové úpravě – Mako-Brokát-Damašek

29.07. 2016 10:56 | Ložnice

Ložnice je jednou z nejdůležitějších místností v našem obydlí. Postel je místo, kde by se každý měl cítit obzvláště pohodlně. Spánek by měl být kvalitní a přinést nám dokonalé uvolnění a relaxaci. K tomu patří nejen prostorná a pohodlná postel se správnou matrací, ale i kvalitní a příjemné ložní povlečení, do kterého bude radost ulehat. Vytvořte si takovou oázu klidu, ve které se budete cítit příjemně a která vám pomůže k dokonalému odpočinku.

Damašek má svůj původ pravděpodobně v Číně a přes Sýrii se pak nejspíše dostal do Evropy. Právě v Sýrii došlo ve 12. století k velkému rozmachu výroby tohoto jedinečného materiálu. Svůj název dostal podle syrského hlavního města. Původně se damašek vyráběl z hedvábných nebo lněných přízí, v dnešní době se však používá jemná česaná příze ze 100 % Mako bavlny.

Nejčastěji se Mako bavlna, ze které se damaškové povlečení vyrábí, dováží z Egypta. Ručně sbíraná bavlna se pečlivě čistí na speciálních strojích, které podléhají přísným kritériím a normám Evropské unie. Na výrobu damaškového povlečení se nejčastěji používají příze zvané Mako Damašek nebo Mako Brokát Damašek. Obě látky vynikají výbornou kvalitou, odolností a krásou a jsou tak ideální pro výrobu luxusního a kvalitního ložního prádla. Damaškové povlečení se může používat celoročně. V létě oceníte jeho schopnost skvěle absorbovat pot a v zimě izoluje a příjemně zahřeje. Mako Damašek i Mako Brokát Damašek jsou vyrobené ze speciální Mako bavlny. Mako Brokát Damašek je navíc obohacen o vzorovanou tkaninu, ve které jsou zapracované třpytivé nitě. Ty se nazývají Brokát.

Damašek je tkanina jedné barvy se vzorováním. Vznikla střídáním osnovní a útkové vazby při tkaní. Vzory tkané hrubší vazbou jsou většinou na okrajích a s hladkým podkladem pak vytvářejí světlý nebo tmavý kontrast. Samozřejmě se můžete setkat i se vzory jiných barev než je podklad. Ovšem pravý klasický damašek je jednobarevný a při pohledu na něj můžeme ve světle pozorovat krásné odlesky.

Pokud je tkán damašek s kostkou nebo proužkem, většinou se používají levnější lisovací stroje, větší a složitější vzory se musí tkát jen na žakárovém tkacím ústrojí.

Dopřejte si luxus

Damašek je kvalitní materiál, který je velmi příjemný na dotek, což ocení obzvláště lidé s citlivou pokožkou. Hlavně z tohoto důvodu se často používá pří výrobě luxusního ložního prádla. Damaškové povlečení bylo velmi oblíbené již za časů našich prarodičů a nyní jeho obliba opět roste. Po vyzkoušení sami uznáte, že damaškové povlečení je opravdový luxus.

Povlečení z damašku je navíc velmi odolné a má dlouhou životnost. Protože je damašek opravdu kvalitním materiálem, povlečení zůstane krásné a lesklé po celé generace. Je elegantní, luxusní a v neposlední řadě nadčasové. Uvidíte, že každá návštěva pak ocení váš skvělý vkus.

Vzory dokonale oživí každou ložnici

 V dnešní době je nabídka damaškového povlečení velmi pestrá. Toto povlečení padne díky různým vzorům do jakéhokoliv interiéru. Můžete využít například květinové vzory pro rustikálně zařízené interiéry, nicméně je možné si pořídit také vzory antické, středověké i moderní hodící se k nejnovějším trendům v architektuře. Barvy lze zakoupit jak tradiční, jako je například sněhově bílá, tak i pastelové odstíny, tmavé metalické barvy a jiné netradiční kombinace. Damaškové povlečení se rozhodně hodí do každé ložnice.

Péče o damaškové povlečení

V dobách našich prarodičů se damaškové povlečení vyvářelo, žehlilo, škrobilo i mandlovalo. V dnešní době již taková péče není potřebná. Damašek je léty prověřený materiál, je velmi kvalitní a trvanlivý, bohatě mu proto postačí běžná péče. Barevné povlečení z damašku je vhodné prát na 60°C. Lze na něj použít aviváž a je možné ho také sušit v sušičce.  U bílého damašku je však nutné dbát zvýšené opatrnosti - mohl by časem zešednout. Proto je vhodnější jej prát na 90°C bez použití aviváže. Jestliže máte možnost sušení na slunci, využijte ji, slunce zvýrazní bělost damašku. Toto však neplatí pro barevné příze. Při péči o vaše povlečení se vždy řiďte instrukcemi uvedenými na etiketě od výrobce.

Výrobci damaškového povlečení

Jeden z nejznámějších a nejuznávanějších výrobců kvalitního damaškového povlečení je německá společnost Curt Bauer. Pokud Vás zajímá nabídka tohoto výrobce, můžete navštívit internetový obchod českého distributora této značky, e-shop společnosti Stella Ateliers (www.stellaateliers.cz).

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Povlečení BAUER (Mako Brokát Damašek) - Stella Ateliers

Dětské damaškové povlečení Curt Bauer