Nábytek ze skla

01.05. 2015 08:48 | Interiér

Nábytek už se dnes dá vyrobit z mnoha různých druhů materiálů, které jsme si v minulosti ani neuměli představit. Kromě klasického dřevěného nábytku si můžete pořídit nábytek z plastu, z kovu, z umělého kamene nebo třeba ze skla. Právě skleněný nábytek je v poslední době čím dál oblíbenější a je zajímavou a originální součástí moderního bydlení.

Skleněný nábytek

Když se řekne nábytek ze skla, mnoho lidí může toto spojení považovat za zvláštní, bizarní nebo úplně nesmyslné. Skleněný nábytek v našich domovech ještě nemá tak velkou tradici a pro spoustu lidí je navíc tento postoj daný hlavně tím, že si nedovedou představit, že by takový materiál, jako je sklo, byl dostatečně odolný.

Nábytek ze skla

Ve skutečnosti je tomu ale úplně jinak. I když se někomu může zdát, že např. skleněné křeslo nebo židle budou příliš křehké a snadno se rozbijí, v praxi se není čeho bát. Pro příklad si můžeme uvést třeba automobilový průmysl. Každé auto má ve své přední části čelní tvrzené sklo a to je díky svému složení schopno čelit i hodně velkým nárazům. Stejně tak i u nábytku ze skla platí, že se pro jeho výrobu nepoužívá obyčejné sklo, ale speciální tvrzené sklo, jež musí splňovat celou řadu velmi přísných bezpečnostních nároků. Mimo jiné to znamená, že v případě nehody se nerozbije na velké ostré střepy, ale rozpadne se na malinké střípky, které člověku nemohou ublížit.

Nevýhody nábytku ze skla

Skleněný nábytek má bezesporu velké přednosti, ale na druhou stranu má i svoje mouchy. Asi největší nevýhodou u tohoto materiálu je nutnost jeho častého čištění. Vzhledem k transparentnosti skla je na něm vždy vidět prach, otisky prstů a jiné nečistoty – je tak třeba jej neustále utírat od prachu nebo čistit a údržba nám tak zabere více času než u nábytku z klasických materiálů. Problém tak není v odolnosti materiálu, která je vysoká, ale negativem je nutnost časté údržby, jež nemusí každému vyhovovat.

Skleněný nábytek

Nábytek ze skla je v každém případě velmi pěkným a elegantním doplňkem bytu či domu a zvláště u moderně vybavených domácností může být takový nábytek skvělým doplňkem. Ještě před jeho nákupem je ale třeba si uvědomit i negativa, jež jsou se skleněným nábytkem spojená a počítat s tím, že jej budete muset pravidelně utírat nebo leštit. Pokud Vám ale časté čištění a leštění nevadí, může být pro Vás nábytek ze skla ideální volbou.  

Skleněný nábytek

Nábytek ze skla

FOTO: timetechglass.com