Nejlepší sporák, který můžete ve své kuchyni využívat, je sporák s indukční varnou deskou

07.07. 2015 11:18 | Kuchyně

Mezi nejlepší spotřebiče ve Vaší kuchyni patří sporák s indukční varnou deskou, který zajišťuje velmi efektivní a rychlé vaření, protože sporák s indukční varnou deskou je k okamžitému použití a neprodukuje téměř žádné zbytkové teplo. Aby sporák s indukční varnou deskou fungoval tak jak má, je třeba využívat nádobí vyrobené z feromagnetického materiálu. Tento kovový materiál reaguje na magnet.

Povrch plotýnky je opatřen materiálem, který má nízkou tepelnou vodivost, což zapříčiňuje to, že se při kontaktu s plotýnkou nespálíte a přeteklý pokrm se nijak nepřichytí. Nečistoty na tomto povrchu velmi snadno odstraníte pouhým setřením. Sporák s indukční varnou deskou má vyšší pořizovací ceny, ale ta je zcela kompenzována mnohými výhodami, protože ve své kuchyni nemůžete mít nic lepšího.

Indukční sporák je oproti sporáku se sklokeramickou deskou velmi úsporný. V nynější době je úspora elektřiny hlavním aspektem, proč si tento spotřebič zákazníci tak často pořizují.

Indukční sporák | ETD

Sporák s indukční varnou deskou a jeho přednosti

1) Úspora elektrické energie a času

V porovnání s plynovým sporákem je příprava pokrmu na sporáku s indukční varnou deskou až o 30 % rychlejší. Tuto výhodu jistě ocení každý, kdo chce plnohodnotně vařit, ale nemá na to mnoho času. Nemusíte tedy jíst pouze ohřáté pokrmy z mikrovlnné trouby.

Spotřeba elektrické energie je u sporáku s indukční varnou deskou až o 25 % nižší než u sporáku se sklokeramickou deskou. Plotýnka indukčního sporáku produkuje teplo, které jde přímo do použitého nádobí. Tomuto procesu se říká elektromagnetická indukce.

2) Bezpečí proti popálení

Sporák s indukční varnou deskou se nenahřívá, a tak se o něj, v případě dotyku, nelze popálit.  Sporák začne fungovat až po zatížení hrncem s požadovaným dnem. Sporák s indukční varnou deskou je také opatřen mnohými bezpečnostními pojistkami.

3) Jednoduchá péče

Moderní sporáky s indukční varnou deskou jsou vyrobeny tak, aby je bylo možno velmi jednoduše omývat a ovládat. Vše budete mít pod naprostou kontrolou pomocí příslušných spínačů a měřičů.

Sporák s indukční varnou deskou a jeho zápory

1) Potřebné speciální nádobí

Při vaření na sporáku s indukční varnou deskou je třeba využívat speciálního nádobí, které je pro tento sporák přímo určené. Při koupi indukčního sporáku je tedy třeba brát na vědomí ještě další výdaje do tohoto speciálního nádobí. Kuchyňské nádobí s plochým dnem je naprosto ideální a v případě využití například wok pánve máte možnost pořídit si model indukčního sporáku s prohlubní.

2) Pořizovací cena

Pořizovací cena sporáku s indukční varnou deskou a nádobí, které je potřeba, je vyšší než například sporák se sklokeramickou deskou. Je tedy třeba se zamyslet, zda jej využijete do takové míry, aby se Vám časová a energetická úspora vyplatila.

3) Výdrž

O povrch sporáku s indukční varnou deskou je třeba pečlivě pečovat, protože sebemenší škrábnutí či další fyzické poničení velmi výrazně snižuje celkovou životnost.

4) Elektromagnetické vlny

Protože indukční sporák produkuje elektromagnetické vlny, tak je třeba dbát na to, aby se v jeho blízkosti nenacházeli třeba kreditní karty nebo jiné věci, které jsou na tyto vlny náchylné. Velmi riskantní je pořízení tohoto sporáku do domácnosti, kde je přítomen člověk s kardiostimulátorem.

A nyní, jaký indukční sporák pořídit?

V sortimentu sporáků naleznete modely od předních výrobců těchto spotřebičů, jako například Brandt, Gorenje, Mora nebo Siemens.

Shrnutí

Sporák s indukční varnou deskou je rychlejší, úspornější jak energeticky tak časově oproti jiným typům a nabízí přesnou regulaci výkonu plotýnek, které jsou také označovány jako varné zóny. Riziko popálení je také velmi sníženo, protože se ohřívá přímo nádoba a nikoli její okolí.

Sporák rozpozná, jestli byla nádoba odstraněna z povrchu, protože teplo ohřevu generuje indukovaný elektrický proud. Na indukčním sporáku tedy lze nastavit teplotu varu a její udržování a například také automatické vypnutí po odstranění nádoby a mnoho dalšího.

Sporák s indukční varnou deskou | ETD

Indukční sporák | ETD

Indukční varná deska | ETD