Pokud vás ruší sousedé nad vámi, zkuste akustické podhledy

01.04. 2019 11:14 | Interiér

Každý chce mít ve svém domě vlastní klid a soukromí. To ale není vždy zcela reálné, zvláště pak v bytových zástavbách. Máte také byt pod jiným a často vás ruší vaši sousedé? Ideálním řešením je pro vás akustický podhled. V článku si přiblížíme některé možnosti, ze kterých si můžete následně vybrat dokonalé akustické podhledy, vhodné do vašeho domu nebo bytu.

Akustické podhledy se instalují přímo na strop místnosti a z toho si můžeme snadno odvodit, že se jaksi omezuje prostor v interiéru, snižuje se světlá výška pokojů. Ptáte se jak moc?

Akustické podhledy

Světlá výška pokoje

Strop se při aplikaci pohledu sníží o 5 až 10 centimetrů, což nemusí být zase takový problém v běžném bytě. Zde by měla být dodržena norma ČSN 734301, podle které je určena minimální světlá výška 260 centimetrů.

Akustické podhledy

Dělení akustických podhledů

Akustické podhledy se dělí na dva základní typy:

  1. Izolační podhledy – vrstva materiálu, izolující především zvuk
  2. Kultivující podhledy- v tomto případě je zvuk rozptýlen do prostoru, efekt je však podobný

Izolační podhledy

Ideálním materiálem pro izolaci zvuku, je kompozit, který se skládá z vrstev a částí, které umí omezit šíření zvuku. Ve většině případů se jedná o lisované desky, pěny z polyuretanu nebo minerální vlny. Nejjednodušším řešením v běžně používaných místnostech je roštový akustický podhled.

Rošt, na který je akustický materiál instalován, lze zvolit pevný nebo zavěšený se vzduchovou komorou. Závisí zde na hlavně na výšce stropu. Vzduchová komora ještě více zkvalitní izolaci a zvýší její efektivnost.

Nevýhodou mohou být použité stupačky, které vytváří takzvané akustické mosty. Jsou to místa, kde izolační vrstvou prostupuje další znělý materiál, který celkovou izolaci narušuje.

Tento typ podhledu je v podstatě jediným možným řešením, chcete-li minimalizovat hluk, vznikající v bytu nad vámi. Pokud má váš horní soused navíc nekvalitní podlahu, může se hluk ještě násobit. Ten, kdo myslí na sousedy dole, zvolí si pod podlahové krytiny vhodnou kročejovou izolaci.

Kultivující podhled

Kultivující podhledy mají svou izolační funkci, ale také jsou moderní dekorací. Nejvíce se využívají ve stavbách betonové či kovové konstrukce, u nichž provedení nedovolí použít tradičný podhled. Tento systém využívá zavěšených desek izolace, díky nimž se nebude šířit nadměrný hluk. Na výběr je nevyčerpatelné množství tvarů i rozměrů.

Kromě barevné rozmanitosti disponují použité desky také mnoha tvary, které dodají vašemu obydlí skutečně estetický vzhled. Desky jsou praktické, protože je můžete vyměnit kdykoliv při opravách nebo renovaci.

Kultivující podhled není příliš vhodný do běžného bytu, ovšem pro majitele loftu či jiného netradičního bydlení je to výborná volba. Omezí hluk vznikající ve větších prostorách, dodá jim nevšední kouzlo.

Akustické podhledy

Velká variabilita

Varianty, které jsme si popsali, jsou na podobné úrovni, pokud hovoříme o efektu a pořizovací ceně. Kromě toho se dají výborně kombinovat. V dnešní době vám návrháři i řemeslníci nabídnou velkou variabilitu materiálů a technických řešení, což vám pomůže nejen zdokonalit funkci svého bydlení, ale také umocní jeho estetický dojem. S vhodným podhledem již vás nebude soused obtěžovat dupáním ani jinými hlučnými zvukovými projevy.

Akustické podhledy

Akustické podhledy

Akustické podhledy

FOTO: rockfon.com, archiexpo.com