Stavíte, rekonstruujete, kutíte či zahradničíte? Tak nezapomínejte na ochranné pracovní pomůcky!

02.07. 2016 08:02 | Exteriér

Ochranné pomůcky při práci využije každý – ať už se jedná o profesionály nebo amatéry, jako jsou domácí kutilové. U řemeslníků je použití ochranných pomůcek regulováno zákonem či vyhláškou. Jejich výběr je specializován přesně pro konkrétní odvětví jejich činnosti. I při běžných domácích pracích hrozí riziko úrazu. Myslete na své zdraví, bezpečnost by měla vždy být na prvním místě, ať už děláte cokoli kdekoli.  

Pod ochranné pomůcky řadíme kromě ochranných oděvů a obuvi také mnoho dalšího vybavení, které vás při dané práci ochrání, případně vám může vaši činnost i usnadnit.

Mezi ochranné pomůcky patří univerzální ochranné brýle, které zachovávají vynikající zorný úhel a ochrání vaše oči v jakémkoli pracovním prostředí. Pracovní rukavice jsou ideální pro jakoukoli práci se dřevem či stavebninami, špunty do uší využijete v prostředí se zvýšenou hlučností. Mezi další ochranné pomůcky můžeme zařadit různé ochranné štíty a svářečské kukly, mušlové chrániče a sluchadla, ochranné přilby a například popruhy chránící nás proti pádu z výšky.

Základem kvalitní práce je kvalitní pracovní oděv

Ať už okopáváte zahradu, řežete dřevo nebo malujete pokoj, představuje pracovní oděv naprostý základ. Musí vám perfektně sedět, jen tak se budete při vaší činnosti cítit komfortně. Pracovní oděvy vás efektivně ochrání před špínou a nečistotami, navíc v případě složitějších prací mohou také zamezit menšímu či většímu zranění. V současnosti můžete vybírat oděvy různých barev a designů, mezi nimiž nechybí klasické modré montérky. Oděvy, kombinézy, overaly se vyznačují množstvím praktických kapes, abyste všechny nástroje měli kdykoli po ruce. Mezi další pracovní oděvy patří pracovní kalhoty, pláště, mikiny, svetry, trička, bundy, zástěry, čepice a další.

Jednoduše se můžete pracovně obléknout od hlavy až k patě. Pro komplexní ochranu využijte i nejrůznější profesionální úpravy podle druhu povolání nebo činnosti. Mezi ně patří reflexní oděvy, nepromokavé, větruodolné a nehořlavé oděvy, antistatické oděvy, jednorázové nebo zateplené oděvy a další typy pracovních obleků.

Základem kvalitní práce je kvalitní pracovní oděv

Myslete na ochranu svých rukou!

Aniž bychom si to uvědomovali, jsou ruce naším každodenním pracovním nástrojem. Jejich dokonalá ochrana je tedy opravdu důležitá. Pro snížení rizika poranění existuje široká nabídka nejrůznějších typů rukavic. Každý správný zahrádkář a kutil používá gumové nebo plátěné pracovní rukavice. Antivibrační rukavice, které jsou odolné proti prořezu, zajistí pohodlné ovládání pily a dalších nástrojů. Díky speciální úpravě rukavice ochrání vaše ruce před teplem, chemikáliemi i při práci s kovem. Pracovní rukavice jsou nedílnou součástí vybavení profesionálů i domácích kutilů.

Mezi další typy pracovních rukavic patří zimní, kožené, textilní, celokožené, chemické nebo neprořezné rukavice. Existují i speciální pracovní rukavice, jako jsou PVC/NITRIL a další druhy.

Myslete na ochranu svých rukou!

Pohodlná i bezpečná pracovní obuv

Určitě budete souhlasit s tím, že pracovní obuv patří mezi nejdůležitější součásti pracovního oděvu.  Stejně jako při sportu, chůzi nebo tanci také pro práci potřebujete specifickou obuv.  Podle druhu práce se významně liší konstrukce pracovní obuvi. Pro práci na zahrádce je ideální lehká obuv, v lese zase oceníte pevné a uzavřené obutí. Pokud trávíte v práci každý den dlouhé hodiny na nohou – jako například kadeřnice, kosmetičky, pedikérky v salonech - existuje speciálně navržena zdravotnická obuv, která optimálně drží klenbu nohy a i při dlouhotrvající činnosti nedovoluje deformaci chodidla. Noha by nikdy neměla být nadměrně zatěžována, díky čemuž cítíte dokonalý komfort.

Pracovní obuv se dělí na kotníkovou, vysokou, pracovní sandály, polobotky, galoše, pantofle, gumové holínky a další druhy.

Mezi další specifické vlastnosti pracovní obuvi patří voděodolnost, protiskluzová podrážka, odolnost proti olejům a propíchnutí, zateplená obuv, reflexní prvky a další bezpečnostní prvky.

Pohodlná i bezpečná pracovní obuv

Zrak máme pouze jeden

Při manuální práci vystavujete svůj zrak různému riziku zranění či poškození. Proto je nutné jej dokonale chránit. Jako samozřejmost chápeme ochranu očí při práci s motorovou pilou nebo svářečkou, ale i při jednodušších pracích a činnostech v domácnosti či na chalupě není na škodu využívat praktické ochranné pomůcky, jako jsou brýle nebo štíty, respektive svářecí kukly. K úrazu může dojít i při stříhání keřů, stromků nebo štípání dřeva.

Při používání pomůcek na ochranu zraku je třeba brát v potaz odolnost a bezpečnost, stejně tak jako váš komfort.

Zrak máme pouze jeden

Hlučné prostředí škodí sluchu

Hlučné pracovní prostředí může časem nenávratně poškodit váš sluch. Nemusí jít jen o práci v továrnách s velkými stroji, nebezpečně ohroženi jsou také kováři, truhláři, pracovníci na pile apod. S ochrannými pomůckami lze poškození sluchu zabránit. Můžete používat ušní špunty nebo vatičky, výjimkou nejsou ani pracovní sluchadla.

Špunty do uší

Každé ucho přijímá zvukový šum individuálně a má také specifický tvar. Výhodou špuntů do uší je jejich tvarovatelnost, díky které se přizpůsobí každému uživateli. Jednorázové ušní špunty je nutné je po jejich použití vyhodit. Špunty pro vícenásobné použití vždy důkladně omyjte.

Špunty do uší

Mušlové chrániče

Tato ochranná sluchátka jsou tvořena z takzvané mušle, která je presuje proti ušnímu boltci. Konstrukce je tvořena hlavovým nebo krčním obloukem, který stiskne potřebné místo. Ochranné přilby mohou obsahovat rovněž samostatné zařízení, které mušle efektivně zatlačí.

Mušlové chrániče se nabízejí s rozdílnými hodnotami decibelů, proto je třeba najít takové, které ideálně ochrání váš sluch v daném prostředí. Vyšší číslo udává vyšší stupeň ochrany. Současně musíte také mít na paměti, že při výkonu práce musíte slyšet své kolegy a vnímat dění kolem sebe. Nebezpečí se tedy vystavujete i při nadměrném útlumu.

Mušlové chrániče

Bezpečnost hlavy zaručí ochranná přilba

Pokud je v provozu kladen důraz na bezpečnost práce, patří ochranná přilba mezi základní výbavu. Bohužel se často stává, že zaměstnancům nesedí ochranné přilby správně na hlavě, nemají odpovídající velikost a pracovník se v nich necítí komfortně. Při výběru přilby se musíte zaměřit na správnou velikost. Pokud si nemůžete přilbu osobně vyzkoušet, uveďte alespoň obvod své hlavy - měří se těsně nad ušima a obočím. Pro další nastavení velikosti poslouží stahovací pás po obvodu. Správně nasazená přilba by se při pohybu hlavou neměla hýbat.

Bezpečnostní pomůcky pro ochranu hlavy podléhají normě EN 397 (ochranné průmyslové přilby) a normě EN 812 (lehké průmyslové přilby).

Bezpečnost hlavy zaručí ochranná přilba

Obličejové masky chrání dýchání

V prašném pracovním prostředí jsou neocenitelnou ochrannou pomůckou obličejové masky, které chrání dýchací ústrojí. Tyto ochranné pomůcky, stejně jako ochranné přilby, podléhají přísným normám, které se řídí dle účelu a přítomností filtru. Hodí se při práci s barvy a laky, při strhávání kachliček ze stěny nebo například při pálení listí.

Mezi obličejové masky řadíme různé respirátory, tryskací kukly a polomasky. Určitým specifikem jsou tak zvané filtrovací jednotky, které zamezí mechanickému znečištění.

Obličejové masky chrání dýchání

Ochrana proti pádu při práci ve výškách

Při práci ve výškách je na místě ta nejvyšší míra bezpečnosti. Kvalitní bezpečnostní postroj musí být povinnou součástí výbavy. V současnosti existují postroje s nastavitelným jištěním. Ty poskytují špičkové ergonomické vlastnosti pro maximální komfort a bezpečí. Součástí jsou rovněž tlumiče pádu, které pracovníka v případě nehody zachytí.

Ochrana proti pádu při práci ve výškách