Zabezpečení domu pomocí EZS

23.05. 2016 10:45 | Exteriér

V dnešní době dochází ke krádežím, vloupání či jiné trestné činnosti častěji než před lety. Majitelé domů, bytů, zahradních objektů apod. proto myslí na správné a účinné zabezpečení.

Naštěstí lze těmto nepříjemnostem úspěšně předejít. Na českém trhu jsou k dostání moderní bezpečnostní prvky, které se postarají o ochranu majetku i osob. Řeč je o elektronických zabezpečovacích systémech (EZS).

Zabezpečení domu

Co je EZS

Elektronický zabezpečovací systém je souhrn čidel, tísňových hlásičů, ústředen, prostředků poplachové signalizace, přenosových zařízení, zapisovacích a ovládacích zařízení, za jejichž pomoci je opticky nebo akusticky signalizováno narušení hlídaného objektu nebo prostoru.

V anglické literatuře a také v českých normách se objevuje zkratka I&HAS (Intruder and Hold-up Alarm System – volně přeloženo: poplachový systém pro detekci vniknutí a přepadení).

 Proč chránit svůj majetek pomocí EZS

  • Ochrana domu a rodiny
  • Výhody při uzavírání pojistné smlouvy
  • Lepší podmínky při likvidaci pojistné události
  • Ochrana před požárem
  • Detekce úniku vody a plynu
  • Domácí automatizace (skrze EZS lze ovládat např. garážová vrata, zavlažování, osvětlení, rolety, topení a další elektrospotřebiče připojené na elektrorozvodnou síť.

Správné umístění zajistí klidný spánek

Chytré elektronické zabezpečovací systémy mají hlavní ústřednu, která řídí všechny složky. Ústředna je ovládána kódovou klávesnicí, dálkovým ovladačem, mobilem, tabletem či PC. Díky detektorům narušení, (detektor pohybu, tříštění skla, otevření oken a dveří, zaplavení, požáru, zvýšeného CO2 a další.) je odhalena sebemenší nesrovnalost.

Kam umístit centrální ústřednu

Centrální ústřednu je nutno umístit do místnosti, která není tak hojně používaná, komory, spíže, WC. Nesmí dojít k jejímu narušení a přehřátí.

Kam patří ovládací klávesnice

Ovládací klávesnice se vkládá ke vchodu do zabezpečeného prostoru, ale není to vždy pravidlem. Slouží k aktivaci a deaktivaci systému, a proto je akutní jednoduchý a rychlý přístup.

Kam patří detektory

Infrapasivní detektor pohybu se montuje do rohu místnosti, do výšky 2 metrů. Detektor pohybu nesmí být zakryt nějakým předmětem. Dále není vhodné, aby detektor pohybu přímo mířil na zdroje tepla (topení, klimatizace).

Detektor tříštění skla se umísťuje naproti skleněné výplni a to maximálně do vzdálenosti 9 metrů od skleněné výplně (dle konkrétního typu). Jeho výška instalace od podlahy by měla být asi 2 metry.

Magnetický detektor otevření dveří a oken se instaluje na dveře či okna tak, aby nedošlo k jeho poškození během manipulace. Skládá se ze dvou dílů, magnetu a detekční části. Magnet se montuje na pohyblivou část dveří či oken. Detekční část se instaluje těsně vedle magnetu ale na nepohyblivou část.

Požární detektor ihned reaguje na známky kouře či zvýšené teploty. Montuje se na strop místnosti a to nad místo předpokládaného vzniku požáru nebo do středu místnosti. Požární detektor je schopen kontrolovat místnost o rozloze okolo 30 m2.

Kam patří siréna

Interiérová siréna patří do hlídaného objektu, ovšem pozor, nesmí na ni působit povětrnostní podmínky. Exteriérová siréna se skládá z prvků proti zneškodnění, a tak je možné ji umístit libovolně po hlídané ploše. Exteriérová siréna je nejčastěji umísťována na štít domu, tedy nejvíce slyšitelné a viditelné místo. Už samotný pohled na ni může potenciálního pachatele odradit.

Jak EZS funguje

Při narušení objektu dostává okamžitě zprávu ústředna, která může spustit sirénu, poslat majiteli SMS či MMS, nebo dokonce zavolat na přednastavená telefonní čísla. Ústředna může rovněž přímo kontaktovat pracovníka bezpečnostní agentury na PCO a současně přivolat policii či hasiče. Pult centrální ochrany (PCO) se často používá pro dálkovou ostrahu objektů. Monitorování probíhá vyškolenými operátory 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Zásahová jednotka je tvořena profesionálními členy fyzické ostrahy, kteří jsou certifikovaní pro široké spektrum činností (včetně dopadení pachatele) a po celou dobu komunikují s PCO.

Rozmístění EZS - dům

Klíč k úspěchu – spolehlivá firma

Pokud jste se rozhodli pro zabezpečení domu, pečlivě uvažte, jakou firmu oslovíte. Policie ČR doporučuje firmy jen s výbornými referencemi, které své práci rozumí a jsou členem nějaké asociace.

Vybíráme společnost TOP SECURITY, která má ISO certifikáty 14001, 27001, 9001, 18001, je členem v asociacích ASBS ČR, AGA, je členem Hospodářské komory ČR a má pojištění odpovědnosti v rozsahu 50.000.000 Kč. Navíc má vlastní technické vývojové středisko. Skrze sceřinou společnost NOKIKA nabízí náhradní plnění. 14 poboček po celé ČR. Vlastní PCO v několika městech po ČR a mnoho dalšího.

Takto by nějak měla vypadat renomovaná bezpečnostní agentura, která váš majetek zaručeně ochrání. Pokud se bojíte vysokých cen za služby a elektronické zabezpečovací systémy, jste na omylu. Větší bezpečnostní agentury mají obdobné ceny jako ty menší firmy. Ovšem zkušenostmi a hodnotami jsou na tom pochopitelně lépe ty větší.