Chraňte své podlahy před poškozením pomocí čistících zón

25.05. 2016 10:44 | Exteriér

Voda, prach, drobné nečistoty. To vše působí negativně na podlahové krytiny. Některé podlahy jsou odolnější, ale i tak je dobré je chránit před zbytečným poškozením. Jak? Nejlépe tím, že u vstupových zón (vchodů) umístíte vhodnou rohož.

I když rohož není úplně správný a odborný termín. V současné době se používá spíše označení čistící zóna. Tento pojem zahrnuje širší spektrum čistících prvků, které odstraní nečistoty z bot. Rohože se využívají už stovky let, ale v posledních dekádách došlo k mnoha vylepšením. Čistící zóny jsou podstatně více propracované. Napomáhají k tomu nové materiály, ale i správné rozvržení čistících zón.

Nejvíce nečistot se do interiéru dostane přes vchod. Hovoří se až o 90% veškerých nečistot, které se dostanou dovnitř budovy. Na botách se drží prach, voda a kamínky, které mohou nenávratně podlahu poškodit. A je jedno, zda máte vysoce odolné vinylové podlahy či náchylnější dřevěné podlahy, před těmito „nezvanými hosty“ byste měli chránit jakýkoli typ podlahové krytiny. Je proto vhodné umístit do těchto míst čistící zóny, které z obuvi nezvané hosty odstraní.

Na výběr je hned několik druhů čistících zón. Dělení je mnoho. Existují například interiérové rohože, ale i exteriérové. Dále jsou čistící zóny dělené na základě využitého materiálu. Mohou být pryžové, textilní, ale i s hliníkovou konstrukcí. V některých případech se materiály pro větší účinnost kombinují.

Čisticí zóna Forbo Coral

Čistící zóna vydrží několik dekád

Nejlepší je, když se čistící prostor skládá z více zón. Nelze totiž odstranit veškerou špínu a vlhkost najednou. Některé čistící zóny jsou lepší pro hrubé očištění od listů, bláta, větviček a dalších větších nečistot. Jiné čistící zóny jsou vhodné pro odstranění drobných nečistot a také nežádoucí vlhkosti. Z tohoto důvodu je lepší, když se čistící prostor skládá minimálně ze dvou zón.

Výběru správné čistící zóny je dobré věnovat pozornost, protože správná volba může výrazně prodloužit životnost podlahových krytin. Nikdo nerozumí všemu, takže není žádná ostuda, když se poradíte s odborníky z branže. Jedním z takovýchto odborníků je i společnost Barkotex, která se již od roku 1991 zabývá dodávkou a odbornou montáží podlahových krytin. Její pobočky naleznete v Praze (3x), Brně a Hradci Králové.

  • „Součástí našeho sortimentu jsou kvalitní čisticí zóny od firem Forbo Flooring a Gradus. Podlahový specialista Forbo Flooring poskytuje ta nejlepší řešení pro každý vstupní prostor. V naší nabídce najdete od tohoto specialisty textilní čistící zóny Forbo Coral. Společnost Gradus vyrábí čisticí zóny pro vnitřní i vnější použití s rozdílnými stupni zátěže – od střední, po těžkou až velmi vysokou. V naší nabídce od Gradusu najdete jak čisticí koberce, tak pryžové rohože a rohože s hliníkovou konstrukcí.“ – barkotex.cz.

Je důležité zmínit, že čistící zóny nejsou krátkodobou investicí. Většina čistících zón se vyznačuje dlouholetou životností, která mnohdy přesahuje 30 let. Běžně se hovoří o tom, že většina z dostupných čistících zón vám bude správně sloužit po dobu 30-50 let.

Čisticí zóna Forbo Coral

Klasickou rohožku, nebo moderní čistící zónu?

Vhodně zvolená rohož vám navíc ušetří spoustu nervů, peněz a práce. Hlavní výhodou je, že prodlouží životnost podlahy, ale nabízí i celou řadu dalších pozitiv. Nemusíte se nervovat s tím, že venku prší. Sice se také nějaké nečistoty dostanou do interiéru, ale bude jich určitě podstatně méně, takže nebudete muset po každém zákazníkovi vytírat podlahu. Díky tomu ušetříte i za personál, který úklidové práce provádí.

V některých případech stačí jednoduché čistící zóny, nebo i tradiční rohožka. Takovým příkladem mohou být rodinné domy a byty. Obvykle si totiž boty očistíme od největších nečistot a následně si je v předsíni sundáme a uložíme do botníku. Tím pádem už nedochází k dalšímu roznášení nečistot po domově.

Promyšlenější čistící zóny jsou potřeba zejména v komerčních prostorách. Uznejte sami. V supermarketu si asi nikdo zouvat boty nebude. Stejně tomu tak je i u jiných prostor, jako jsou například firemní sídla, administrativní budovy, obchody, nebo muzea. Čistící zóny se tedy v takových případech umístí přímo ke vchodu (případně i před vchod), kde plní svou funkci. Většinou se jedná o větší plochy, po kterých návštěvník musí udělat několik kroků. Tím se zbaví většího množství nečistot.

Čisticí zóna Forbo Coral

Různé období, různé nároky na rohožky a čistící zóny

Někdy se může zdát, že stačí jednoduchá rohož, ale pozor. Zdání často klame. Jsou totiž části roku, kdy je nečistot méně, ale zpravidla následuje období, kdy je třeba podlahu chránit více. Zářným příkladem může být zima, protože právě v tomto období se udržují chodníky posypovou solí, štěrkem a pískem. Při výběru správné čistící zóny je třeba brát v potaz mnoho faktorů. Pokud něco podceníte, vaše podlaha to pocítí a rozhodně vám děkovat nebude.

Ať už budeme používat tradiční označení rohožka, nebo moderní pojmenování čistící zóna, jistě se shodneme, že je potřeba v bytových prostorách. V komerčních prostorách to platí dokonce dvojnásob. Pokud budete mít doma našlapáno, tak vás návštěva označí za špinavce. Pokud budete mít nepořádek na pracovišti, kam přijde klient, tak ho tím můžete odradit a přijít o potenciální zisk.

Vyplatí se investice do čistící zóny, nebo ne? To už je jen na vás.

Čisticí zóna Gradus

Čisticí zóna Gradus

Čisticí zóna Gradus