Saténové povlečení a vše, co o něm potřebujete vědět

26.02. 2016 13:58 | Interiér

Jak si kdo ustele, tak si také lehne. Tak proč si nelehnout do pohodlné postele s příjemným saténovým povlečením? Satén se hodí do ložnice hned z několika důvodů. Jedná se o materiál, který má výborné termoregulační vlastnosti. V zimě hezky zahřeje a v létě příjemně ochladí. Satén je navíc velice jemný a hebký materiál.  Saténové ložní prádlo je právem považováno za luxusní.

Možnosti úprav saténového prádla jsou velice rozmanité. Na trhu se objevují povlečení různých barev, značek i použitých typů materiálu. Samozřejmostí jsou i různé rozměry. Výrobci dodávají povlečení ve všech standardních rozměrech, ale i v těch prodloužených.

Je libo modré, bílé, či s nežehlivou úpravou?

Jak už bylo napsáno výše, saténové povlečení se vyrábí v různých barvách a odstínech. Saténové povlečení se hodí do každé domácnosti, stačí si vybrat správnou barvu, která vám bude pasovat k interiéru. V nabídce naleznete saténové povlečení v mnoha provedeních, například modré, zelené, červené, žluté, béžové, fialové, růžové, ale ani tímto výčtem nabídka zdaleka nekončí. Vybírat můžete také z mnoha tradičních, ale také originálních a moderních vzorů. Ideální variantou může být také kombinace různých barev, to vše je možné. Velice oblíbenou alternativou je saténové povlečení s nežehlivou úpravou.

A z čeho se vlastně vyrábí takové saténové povlečení? Obvykle se k výrobě používá 100% čistá česaná bavlna z Egypta. Právě egyptská bavlna je považována za velice kvalitní materiál, který je pro výrobu saténového ložního prádla ideální. Bavlna zajistí vhodné funkční vlastnosti a luxusní vzhled.

Než z egyptské bavlny vznikne saténové povlečení, musí se bavlna zpracovat do jednotlivých přízí. Podle technologie zpracování rozlišujeme různé příze. Například to může být bavlněný satén, bavlněný Mako-satén, bavlněný jednobarevný Mako satén UNI a bavlněný švýcarský Premium satén. Někteří prodejci nabízí také nekvalitní saténové povlečení, které se vyrábí z polyesteru. Takové povlečení bychom nedoporučili kupovat, protože nemá tak dobré vlastnosti jako saténové ložní prádlo z kvalitního a přírodního saténu.

Příze pro výrobu saténového povlečení

V následujících řádcích se budeme věnovat podrobněji jednotlivým typům příze, které jsou používány k výrobě saténového povlečení.

Klasický bavlněný satén

povlečení z bavlněného saténu vás bude čekat příjemné probuzení každý den. Klasický bavlněný satén se vyrábí ze 100% česané egyptské bavlny, která je tkaná ve speciální atlasové vazbě. Povlečení z této příze je velice kvalitní, svědčí o tom také gramáž (120g/m²), kterou tato příze má. Některé dražší materiály prochází ještě speciálním zušlechťovacím procesem, ale to u klasického bavlněného saténu neplatí. Přesto se jedná o saténové povlečení z velice kvalitního materiálu a k dostání je za velice příznivou cenu.

Klasický bavlněný satén - stellaateliers.cz

Bavlněný Mako satén

Tímto způsobem zpracování příze vznikne hustá bavlnářská tkanina s velmi nízkou hmotností a hladkým lesklým povrchem. K výrobě se využívá jakostních druhů dlouhovláknité egyptské bavlny, která je tkaná v atlasové vazbě. Aby byl materiál dostatečně pevný, prochází speciálním procesem zušlechtění materiálu. Tento proces se odborně nazývá mercerování. Látka je potom pevnější a navíc má pevně zafixovanou barvu. To znamená, že povlečení z tohoto materiálu bude mít dlouhou životnost a svůj původní vzhled si udrží po dlouhou dobu. Navíc si satén získá lesk podobný hedvábí. Druhou stránkou mince je, že z důvodu mercerování je Mako satén nepatrně dražší, podobně jako Mako satén UNI a švýcarský Premium Satén.

Bavlněný Mako satén - stellaateliers.cz

Jednobarevný Mako satén UNI

Prosté, kvalitní, elegantní. Jednobarevný vzor zbytečně neruší, ale pokud ho vhodně zkombinujete s interiérem, tak krásně projasní každou ložnici. Povlečení tohoto typu je velice kvalitní a svou původní podobu si drží i po mnoha vyprání. Zásluhu na tom má proces mercerování, kterým jednobarevné saténové UNI povlečení prochází. Tento proces zafixuje barvy a zvýší jejich odolnost. Díky tomu můžete být bez obav, že by povlečení změnilo barvu.

Jednobarevný Mako satén UNI - stellaateliers.cz

Bavlněný švýcarský Premium satén

Pokud vyzkoušíte povlečení z tohoto materiálu, tak už se nebudete chtít probouzet v jiném. Jedná se o povlečení prémiové kvality. Pro výrobu se využívá ta nejjemnější příze. Konkrétně jakostní hornoegyptská bavlna s délkou vlákna 30 až 34 mm. (Obecně se takové bavlně říká také 100% česaná egyptská Mako bavlna.) Tato dlouhá vlákna jsou speciálně řezaná. Výsledkem je velice jemný, hebký, ale přesto pevný materiál, který se využívá pro ta nejluxusnější saténová povlečení.

Bavlněný švýcarský Premium satén - stellaateliers.cz