Garážová vrata- rozdělení a využití

28.05. 2015 12:36 | Exteriér

K současným moderním domům jaksi nezbytně patří garáž. Už dávno se nejedná jen o skladiště různého harampádí, ale o funkční a také architektonický prvek, který se stane doplněním celkového konceptu stavby. Garáže vaše auto chrání proti klimatickým vlivům a zároveň se stávají rozšířením obytných prostor, propojených s celou domácností. Popišme si některé garážové trendy současnosti, především garážová vrata, která určují celkový vzhled a jsou nejdůležitějším prvkem při vjezdu. S pomocí zkušených řemeslníků můžete mít v krátkém čase vysoce moderní garážová vrata a změnit tak image svého domu.

Rozdělení garážových vrat

Garážová vrata si můžete nechat vyrobit na míru zkušeným zámečníkem, ale také si pořídit některý model nabízený ve specializovaných obchodech. Komerčně nabízená garážová vrata si tedy můžeme rozdělit následovně:

  • Sklopná garážová vrata- vyrobená z plechu, skládají se z křídel, rámu a vodících kolejnic

+ Plusem je jednoduchá montáž za otvor nebo do otvoru

- Nevýhoda spočívá v menších možnostech zateplování, zejména pak v jeho vyšší ceně

Sklopná garážová vrata

  • Sekční garážová vrata

Sekční garážová vrata se rozdělují podle posuvnosti na posuvné do boku a výsuvné pod strop, kdy lamely při otevření zajedou do boční části nebo pod strop, za využití pojezdových a posuvných kolejnic. V poslední době se objevil pomocný prvek v podobě pružin, hitem největším pak jsou tažné pružiny, které se snáze udržují a vyznačují se jednodušší montáží.

+ pořizovací cena je asi o polovinu nižší, než u rolovacích garážových vrat, jsou téměř nehlučné, možnost zabudovat integrované vchodové dveře, výborná odolnost proti klimatickým faktorům, tento typ garáže disponuje nejširším typem vjezdu

-montáž je poněkud náročnější

Sekční garážová vrata

  • Rolovací garážová vrata

+ minimální omezení co se týká prostorových dispozic, mezi křídlem vrat a podlahou je speciální koncová hliníková lamela, která slouží jako výborná izolace, lamely jsou vyplněné PUR pěnou, velká variabilita těchto lamel, dají se montovat do otvoru, za něj i před něj, snadná údržba, možnost nechat si tato vrata vyrobit přesně na míru, rolovací vrata jsou skvěle zabezpečena proti vniknutí cizích osob.

Rolovací garážová vrata

Ovládání

Sekční vrata se poměrně snadno ovládají oběma známými způsoby, tedy automaticky za pomoci elektromotoru, nebo ručně za využití vlastních sil. Ruční ovládání není příliš vhodné u rolovacích vrat, snad jen u těch nejmenších rozměrů. Pro větší pohodlí zde raději volte automatické ovládání.

Nezapomeňte na design

Garážová vrata se vyrábí z veliké škály materiálů, ale také mohou mít mnoho barevných odstínů. U sekčních i rolovacích vrat si lze vybrat ze vzorníku, který obsahuje 2500 různých vorků barvy pro všechny komponenty, tedy lištu, lamelu i schránku. Sekční garážová vrata lez navíc opatřit stylovou fólií, která dokonale imituje dřevěný materiál a působí tak více rustikálně.

Ideální využití garáže

Ty nejmodernější současné garáže jsou dokonalým zabezpečením a příbytkem pro vozidlo, stanou se nedílnou součástí vašeho života. Tyto prostory se dají využít také k zaparkování kol a motocyklů, pokud máte více prostoru, proč ho nevyužít jako skladiště nebo dokonce dílnu?

Garáž můžete různě vylepšit, například si do ní zabudovat skříňky, poličky nebo věšáky na zavěšení nářadí a pracovních pomůcek. Nebojte se trochu popustit uzdu své fantazii a využijte prostor garáže maximálně efektivně. Udělejte z ní klidně hernu pro dítka a zbavte se věčného nepořádku v domě.

Dnešní rodiny mívají často více než jeden vůz, proto se stále více objevují velké garáže. Můžete do nich zaparkovat větší počet aut a velký prostor využít ještě efektivněji.

Garážová vrata v kuchyni

FOTO: homedit.com, marrabah.kayno.net