Těšíte se na jarní zahradničení? Tak nezapomeňte na kvalitní pracovní oděvy a další ochranné pomůcky

30.04. 2016 10:25 | Zahrada

Jarní měsíce jsou pro spoustu lidí nejkrásnějším obdobím v roce. Počasí už láká na příjemnou vycházku v přírodě a probouzet se začínají také zahrádky, na které se mnozí z nás hodně těší. Práce na zahradě má ale svá úskalí a tím je nebezpečí poranění, kterému ale můžeme předejít s kvalitními pracovními oděvy a ochrannými pomůckami. Někteří lidé si na zahradu žádné speciální oblečení a vybavení nekupují, odolné a pohodlné pracovní oděvy ale vůbec nemusejí být drahé.

Pracovní oděvy na zahradu

Pracovní oděvy na zahradu by měly být pohodlné a zároveň odolné

U oblečení a obuvi na zahradu je kromě odolnosti důležité také pohodlí. Zahrádkářské oděvy jsou proto navrhovány tak, abyste se v nich cítili dobře a zároveň Vás ochránily před zraněním a ušpiněním. Mezi nejčastější pracovní oděvy a pomůcky, které se hodí na zahradu, patří zejména pracovní rukavice, pracovní obuv, ochranné brýle nebo různé oděvy se speciálními vlastnostmi (např. nepromokavé, neprůřezné, nehořlavé, odolné chemikáliím atd.).

Pracovní oděvy na zahradu kupujete jen od prověřených výrobců

Stejně jako u jiných produktů, tak i u zahrádkářských oděvů platí, že vybírat bychom je měli pouze od ověřených a tradičních značek, u nichž se můžeme spolehnout na 100% kvalitu a precizní zpracování. V kategorii pracovních oděvů na zahradu se jedná např. o společnosti Červa, Fridrich a Fridrich, Delta, CRV, OS, Sioen a mnoho dalších. Vybírejte nejen podle vzhledu a ceny, ale především podle vlastností – pracovní oděvy slouží především k Vaší ochraně před zraněním nebo jinými nepříjemnostmi.

Pracovní oděvy na zahradu

Základem jsou kvalitní rukavice

Jednou z nejdůležitějších ochranných pomůcek, bez kterých se některé práce na zahradě neobejdou, jsou pracovní rukavice. Ty se vyrábějí z různých materiálů a mají různé funkce – mohou být nepromokavé, mít protiskluzovou úpravu nebo být odolné vůči chemikáliím. Často se používají např. klasické gumové rukavice, u některých prací je ale třeba pořídit si kvalitnější a odolnější vybavení. Tím mohou být např. speciálně vyztužené rukavice, které Vám poskytnou ochranu i proti pořezání. Kromě rozlišení na pánské, dámské, dětské nebo unisex, se můžeme setkat i s rukavicemi vhodnými na letní nebo zimní období. Pokud na zahradě trávíte hodně času a věnujete se více činnostem, není na škodu koupit si různé typy ochranných rukavic a střídat je podle toho, jakou konkrétní práci budete zrovna vykonávat. Pokud vás čeká rizikovější práce, co se týče možných oděrek a drobných zranění, výběr by měl padnout na odolné celokožené rukavice. Mezi další využívané typy rukavic můžeme zařadit tyto: tepelně odolné rukavice, dielektrické rukavice, svářečské rukavice, chemicky odolné rukavice, neprůřezné a další. Ze značek můžeme doporučit tyto ověřené výrobce: Ansell, Batmetall, Červa, Delta, Dipped Gloves, FreeHand, Fridrich a Fridrich, HexArmor, KIXX, Lanex, OS, Secura a Tachov.

Pracovní rukavice

Pro práci na zahradě se vyplatí koupit si speciální obuv

I v případě obuvi je lepší pořídit si kvalitní a pohodlnou pracovní obuv, než chodit na zahradu v obyčejných botách. Pracovní obuv by měla být především odolná vůči vlhkosti, pracujete-li např. s motorovou pilou nebo jiným nebezpečným nářadím, doporučujeme speciální protiřezovou obuv. Do pracovní dílny zase obuv opatřenou ocelovou špičkou. U některých běžných prací ale není třeba kupovat drahé ochranné boty a stačí klasické gumové holínky – i u nich je ale lepší dát přednost ověřeným značkám.  

Mezi uznávané výrobce pracovní obuvi patří například značka Panda, Black Knight, CRV, Červa, Delta, Fridrich a Fridrich, Heckel, OS, Prestige, Raven, Safeway, Sioen, Tipa, U-power, Wintoperk. Pokud váš výběr padne na gumové holínky, doporučujeme značku Dunlop či Boots.

Pracovní obuv

U některých prací je nezbytná i ochrana očí

Některé práce na zahradě znamenají riziko také pro Váš zrak. Ten je ze všech smyslů nejdůležitější a proto jej musíme náležitě chránit. I pracovní ochranné brýle existují v mnoha různých podobách a mohou je nosit i lidé, kteří potřebují brýle -  některé pracovní brýle lze vybavit i dioptrickými skly, jiné se zase dají nasadit před běžné brýle, jež si tak nemusíte sundávat. Výběr je nesmírně široký a na trhu jsou i ochranné brýle, které využijete nejen při práci na zahradě, ale díky perfektnímu designu a modernímu zpracování je můžete nosit i ve volném čase nebo při některých sportech. Dále se vám mohou hodit také ochranné štíty, či svařovací kukly. Osvědčené jsou například od značek OKULA, UVEX, či 3M.

Ochranné brýle

Kompletní sortiment si můžete objednat v e-shopu

Ať už máte zájem o pracovní rukavice, ochranné brýle, pracovní obuv, nebo jakékoli jiné zahrádkářské oděvy, veškerý sortiment si můžete objednat z internetového obchodu společnosti Tomis CZ, který naleznete na adrese www.tomiscz.cz. E-shop nabízí nepřeberné množství pracovních oděvů nejen na zahradu, ale i pro řadu dalších profesí a povolání. Vedle internetového obchodu provozuje společnost Tomis CZ také kamennou pobočku, která se nachází v Příbrami na adrese Brodská 654.