Podle čeho vybrat jídelní stůl do kuchyně?

31.03. 2019 12:12 | Interiér

Jednou z nejdůležitějších věcí, bez nichž se neobejde žádná kuchyně nebo jídelna, je kvalitní jídelní stůl. Podle čeho si ale nový stůl do kuchyně vybírat? Hodně lidí se řídí zejména cenou a vzhledem stolu, důležitá je ale i celá řada dalších faktorů – především správná velikost, dále pak materiál nebo tvar stolu. Dobrým řešením mohou být i praktické rozkládací stoly, které ocení zejména lidé s menší kuchyní.

Základem je výběr vhodné velikosti

Klíčovou věcí při vybírání nového jídelního stolu je jeho velikost. Tady je nutné zaměřit se jednak na účely, k nimž bude stůl používán a samozřejmě na počet osob, které budou stůl využívat. Nejlepší je tedy vybrat stůl s ohledem na počet lidí v domácnosti a zároveň mít alespoň dvě místa k sezení navíc pro případy návštěv. Co se týká rozměrů, tak aby bylo stolování dostatečně pohodlné, měl by mít každý kolem sebe volnou plochu alespoň 60 cm do šířky a 30 cm do hloubky, ideálně 80 x 35 cm. Zároveň by měl být dostatek místa i uprostřed stolu, abyste měli kam dát např. pečivo, dochucovadla, mísy s přílohami nebo salátem, vázu s květinami a další předměty. Uprostřed stolu by tak měl být alespoň 30 cm široký volný prostor.

Ke stolu je pochopitelně třeba vybrat i vhodný typ židlí, které budou ladit s ostatním vybavením a budou hlavně pohodlné. Před nákupem si židle určitě vyzkoušejte, při sezení by nohy v kolenou měly svírat pravý úhel a chodidla se dotýkat země celou plochou. Doporučuje se, aby byl jídelní stůl o 25 - 35 cm vyšší než židle.

Náš tip: Masivní jídelní stůl Fiona – lehkost a elegance velkých rozměrů

Masivní jídelní stůl Aruba - rottdesign.cz

Vybírat lze i podle materiálu

Další důležitou otázkou je také volba vhodného materiálu. Ideálním řešením je vybrat takový jídelní stůl, který se Vám bude líbit a zároveň bude praktický, pohodlný a dostatečně odolný, aby Vám dlouho vydržel. Skvělou volbou jsou např. jídelní stoly z masivního dřeva. Ty sice nepatří k nejlevnějším, investice do nich se Vám ale bohatě vyplatí. Kromě nádherného designu tyto stoly vynikají také nenáročnou údržbou, vysokou odolností a s tím spojenou dlouhou životností. Vybrat si navíc můžete z pestré palety různých druhů dřeva (např. buk, dub, ořech a jiné dřeviny), z různých odstínů a také z několika druhů povrchové úpravy – lak, olej nebo vosk.

Náš tip: Masivní stoly WoodArt Collection - přírodní krása u vás doma

Masivní jídelní stůl z kolekce WoodArt - rottdesign.cz

Důležitá je také volba tvaru

Spolu s velikostí a designem souvisí také výběr vhodného tvaru jídelního stolu. Obecně se v prodejnách a e-shopech můžeme setkat se čtyřmi tvary stolů – čtvercový, obdélníkový, kulatý a oválný. Pro menší kuchyně (např. v menších panelových bytech apod.) se doporučují spíše čtvercové stoly, naopak do větších prostorů může lépe zapadnout prostorný kulatý stůl. Pokud se nebudete moci rozhodnout, který by pro Vaši domácnost byl nejlepší, určitě se poraďte s odborníkem.

Kulatý masivní jídelní stůl Eli - rottdesign.cz

Praktickou volbou je rozkládací stůl

Skvělým řešením nejen pro malé kuchyně jsou praktické rozkládací stoly. Rozkládací systémy jsou u těchto stolů různé – některé mají speciální výsuvný či rozkládací systém přímo uvnitř, u jiných jsou dodávány samostatné přídavné (nástavné) desky, které pak jednoduše umístíte doprostřed stolu nebo na jeho okraje. Koupí rozkládacího stolu tak vlastně získáte dva stoly v jednom – čtvercový jídelní stůl se po rozložení změní na obdélníkový a kulatý stůl na oválný.

Rozkládací jídelní stoly jsou velmi oblíbené a jejich rozložení a složení je vždy snadné a rychlé. Oceníte je např. při různých svátcích a oslavách, nebo když k Vám přijde početnější návštěva.

Kulatý masivní jídelní stůl Eli - rottdesign.cz