Vestavné spotřebiče – pryč se starými nevzhlednými elektrospotřebiči

30.05. 2016 13:00 | Interiér

Také máte pocit, že vaše kuchyň není úplně vyladěná a nevypadá podle vašich představ a nevíte proč? Na vině bývají nevzhledné elektrické spotřebiče. Naštěstí jsou i takové spotřebiče, které se dají skrýt a stávají se tak součástí kuchyňského nábytku. Jaké kvalitní vestavné spotřebiče si můžete pořídit?

Mycka - na - nadobi

Vestavné mikrovlnné trouby

Vestavné mikrovlnné trouby – podobně jako samostatně stojící – nabízejí řadu funkcí. Samozřejmostí je mikrovlnný ohřev s různými úrovněmi výkonu a rozmrazování. Některé trouby ale dokážou mnohem víc – umí zapékat, grilovat nebo vařit v páře. Nerezové mikrovlnky mívají speciální úpravu proti otiskům prstů, díky které je snazší udržet troubu na povrchu čistou. Součástí vestavné mikrovlnné trouby může být i nerezový rámeček.

Vestavné mikrovlnné trouby - ETD elektro

Vestavné trouby

Mezi základní vestavné spotřebiče pochopitelně patří vestavné trouby. První kritérium pro výběr té nejlepší vestavné trouby je častost jejího využití. Od té se totiž odvíjí vhodná velikost, která uspokojí potřeby vaší domácnosti – svobodnému mladému muži, který se stravuje nejčastěji v restauracích a doma si občas upeče před-mraženou pizzu, pohodlně vystačí malá trouba. Naopak čtyřčlenná rodina, která často zve příbuzné a přátele na domácí oběd nebo večeři, ocení troubu prostornější a multifunkční.

Také se budete muset rozhodnout, zda chcete vestavnou troubu klasickou elektrickou, horkovzdušnou či parní. V současné době jsou v nabídce v drtivé převaze elektrické trouby, milovníci přípravy pokrmů v páře mají ale také možnost volit mezi několika rozdílnými produkty.

Vestavné trouby dále dělíme na:

  • klasické pečicí trouby – trouby s klasickým rozměrem, obdobně velké jako trouby v samostatně stojících sporácích,
  • kompaktní pečicí trouby – s obvyklou výškou 45 cm, vhodné pro zabudování do vyšší skříňky kuchyňské linky,
  • parní trouby – umožňující zdravější přípravu pokrmů v páře,
  • kombinované parní trouby – spojující například vaření v páře a gril nebo horkovzdušné pečení.

Vestavné trouby

Indukční, plynové a sklokeramické varné desky

I když pečicí a mikrovlnné trouby mají široké spektrum funkcí a některé z nich částečně zvládají i vaření, jen málokterý kuchař či kuchařka se obejde bez varné desky. Je jedním ze základních vestavných spotřebičů, který najde uplatnění i v té nejmenší kuchyni.

Varné desky se dělí na:

  • indukční varné desky – fungují na principu elektromagnetické indukce, která při kontaktu s feromagnetickým dnem ohřeje nádobu. Jejich výhodou je nízká spotřeba elektrické energie, rychlý ohřev a bezpečnost – deska zahřívá pouze kovy a nehrozí tak, že se při vaření spálíte o desku
  • plynové varné desky – klasický způsob vaření v českých domácnostech, plyn je i přes širokou nabídku jiných typů varných desek a sporáků stále nejoblíbenější. Plynové desky jsou navíc oproti ostatním finančně méně náročné, ale naopak mají největší tepelné ztráty
  • sklokeramické desky – jsou nástupcem elektrických litinových desek. Sálající teplo ze sklokeramické plotýnky ohřívá nádobu

Indukční, plynové a sklokeramické varné desky

Vestavné myčky nádobí

Myčky nádobí v českých kuchyních už také zdomácněly. Jsou jedním z typů vestavných spotřebičů, při jejichž výběru hraje hlavní roli počet členů domácnosti. Podle něj se pak rozhodujeme mezi myčkou se šíří 45 cm pro menší rodiny nebo 60 cm pro rodiny velké. Důležitá je opět energetická třída myčky, programy a hlasitost při mytí. Vestavné myčky nádobí se vyrábějí se dvěma druhy ovládacích panelů – první typ má skryté ovládání, které je zabudované v horní liště dvířek, druhý typ se kontroluje pomocí viditelného panelu na přední liště myčky.

Vestavne - trouby - miele - 2

Digestoř

Digestoř (neboli odsavač par) se kromě užitečného pomocníka, který v kuchyni odstraňuje pachy z vaření, stává i designovým doplňkem. Může dokonce být i výrazným estetickým prvkem, který dolaďuje krásu celé kuchyňské linky. Odsavače se vyrábějí v různých barvách – klasicky nerezové, ale také bílé nebo černé v kombinaci se sklem. Při výběru sledujte způsob odtahu (odtahové a recirkulační digestoře) a výkon. Odtahový typ odsává nežádoucí pachy a páry potrubím ven z domu, zatímco recirkulační typ vzduch filtruje za pomocí filtru a poté vyčištěný vzduch vhání zpět do kuchyně.

Rozdělujeme je na:

  • komínové odsavače par – klasický typ, umísťují se mezi skříňky nad varnou desku či sporák. Vzhledově jsou podobné komínu u krbu, odtud vznikl i jejich název
  • ostrůvkové odsavače par (stropní) – samostatně přidělané na strop. Jsou vhodné k instalaci nad varné ostrůvky, které stojí v prostoru. Většinou jsou to krásné designové kousky, které dodají kuchyni punc jedinečnosti
  • výsuvné odsavače par – velebí praktičnost. Jsou uschované ve skříňce a vytahují se pouze v případě potřeby. Jejich cena bývá příznivá
  • závěsné - podskříňkové odsavače par – opět klasický typ, jsou připevněné k horní skříňce kuchyňské linky
  • vestavné do skříňky

Digestoř

Vestavné chladničky a mrazničky

Vestavné chladničky a mrazničky vybírejte dle velikosti, energetické třídy a celkového objemu. Podstatné pro vás může být i rozestavení polic v chladničce nebo umístění mrazničky. Vestavné chladničky mohou být kombinované s mrazákem, samostatné, stejně tak se nabízejí i samostatné vestavné mrazničky. Jejich velkou výhodou je nižší hlučnost oproti samostatně stojícím spotřebičům. Díky tomu, že jsou zabudované do samostatného boxu vyrobeného na míru, jsou výrazně tišší než klasické chladničky.

Vestavné chladničky a mrazničky

Vestavné kávovary

Vestavné kávovary mají oproti volně stojícím velkou výhodu v tom, že poskytují výraznou úsporu místa. Kávovary nebývají nejmenší a je nutné jim dopřát dostatečný prostor na kuchyňské lince. S vestavným kávovarem tato potíž odpadá. Milovníci kávy ale především ocení lahodnou chuť jejich oblíbeného nápoje – vestavné kávovary automaticky namelou čerstvou kávu pro každý šálek a nabízí i jedinečnou možnost nastavení hrubosti mletí kávových zrn. 

Vestavné kávovary

Nahřívací zásuvky

Nahřívací zásuvky jsou příjemnou novinkou usnadňující práci v kuchyni. Jak již název napovídá, primárně slouží k nahřívání nádobí a udržení optimální teploty jídel. Dokáží ale mnohem více – umí rozmrazovat, pomáhají při kynutí těsta a zvládnou i pečení masa. Ohřevné zásuvky bývají konstruovány pro 6 sad nádobí a unesou hmotnost až do 25 kilogramů.

Nahřívací zásuvky

Vestavné pračky a sušičky prádla

Pračka je jedním ze základních domácích spotřebičů. Pro většinu domácností představuje nutnou součást vybavení. Při jejím výběru bychom měli být pečliví a dobře promyslet, jaká kritéria jsou pro nás rozhodující. U vestavných praček a sušiček prádla jsou s ohledem na individuální potřeby každé rodiny důležité následující parametry – energetická třída, objem, hlučnost, množství a druhy programů.

Vestavné pračky a sušičky prádla

Sety vestavných spotřebičů

Sety vestavných spotřebičů jsou vhodné pro ty, kdo si nechtějí lámat hlavu s výběrem jednotlivých součástí kuchyňského elektro vybavení. Sety jsou složeny z trouby a rozdílného typu varné desky:

  • vestavná trouba a indukční deska
  • vestavná trouba a plynová deska
  • vestavná trouba a sklokeramická deska

V nabídce prodejců naleznete i sety více spotřebičů (např. set pračka, sušička, trouba, sporák, lednice, mrazák a odsavač par).

Sety vestavných spotřebičů

Na co se při výběru vestavného spotřebiče zaměřit

Jasným kritériem při výběru je energetická třída – čím je vyšší, tím méně elektrické energie spotřebič ke svému provozu potřebuje. Na trhu jsou spotřebiče s energetickou třídou A+++, ty, ve srovnání s výrobky kategorie A, mohou ušetřit až polovinu nákladů na elektrickou energii.

Zaměřte se také na velikost trouby, chladničky, mrazáku, pračky nebo myčky. Musí samozřejmě správně zapadnout do připravené skříně, ale zároveň by vestavné spotřebiče měly splňovat potřeby vaší rodiny. Pro čtyřčlennou domácnost jsou vhodné myčky o objemu minimálně 60 litrů, lednice s chladicí částí o objemu 240 litrů a zhruba 80 litrový mrazák. Pračka by pak měla pojmout aspoň 6 kg prádla.

Pozornost věnujte i hlučnosti jednotlivých vestavných spotřebičů. Síla hluku, kterou produkuje chladnička, pračka nebo myčka, je důležitým posuzovacím kritériem především tam, kde je kuchyně spojená s obývacím pokojem. Hlučné spotřebiče by mohly rušit obyvatele domácnosti při rozhovorech, čtení nebo večerním sledování televize.

Nezapomeňte na finální vzhled kuchyňské linky. Můžete kombinovat vestavné spotřebiče různých značek podle svých osobních preferencí, ale například barva by měla být u všech stejná. I když budou spotřebiče zabudované do skříněk, budou vidět minimálně jejich panely. Jejich barva pak může být klasicky bílá nebo nerezová, výjimečné už ale není ani použití netradiční měděné, temně černé nebo zářivě červené.

vestavne spotrebice