Matrace pro zdraví spánek - jak na výběr?

26.08. 2015 15:13 | Interiér

Abyste si zajistili vydatný a zdravý spánek a neměnili matraci každý druhý měsíc, měli byste jejímu výběru věnovat dostatečnou pozornost. Když už trávíme tolik času spánkem, je třeba, aby byl zajištěn dostatečný odpočinek. Jedině tak budete produktivní a efektivní po celý den. Základem zdravého životního stylu je zdravý spánek, který podpoříte správnou matrací a pokud možno i správným roštem.

Výběr kvalitní matrace | Matraceno®

Kde spíte?

Pro kvalitní spánek a odpočinek je ideální samostatná místnost – ložnice. Pokud to dispozice vašeho bytu nedovolují, zajistěte, aby místnost, ve které spíte, byla dobře větraná, klidná a s optimální teplotou. Můžete využít též zatemnění oken, jako například rolety.

Na čem spíte?

Postel představuje vysoce funkční zařízení a její vzhled rozhodně není na prvním místě. Aby byla zajištěna vzdušnost, podklad matrace musí větrat. Prostor pod postelí nechte volný.

Kritéria pro výběr matrace

Během spánku tělo odpočívá, regeneruje a sbírá síly na další den. Správná kvalitní matrace a rošt lůžka výrazně ovlivní kvalitu spánku a váš možný výkon. Vzhledem k široké nabídce druhů a referencí uživatele je velmi obtížné přesně určit, jaký produkt zvolit. Kromě individuálních požadavků existují také konkrétní aspekty, které byste při výběru matrace měli brát v potaz:

  • Podklad
  • Váha uživatele
  • Tuhost matrace
  • Výška matrace
  • Ekonomické hledisko

Při koupi je třeba zohlednit všechny aspekty současně a i po výběru se může stát, že si vaše záda budou několik měsíců na novou matraci zvykat.

Matrace a její tuhost

Z hlediska tuhosti lze matrace rozdělit do 4 kategorií. Díky této vlastnosti je možno do značné míry kompenzovat špatnou volbu roštu, takže byste tento atribut rozhodně neměli zanedbat. Při výběru tuhosti hraje velkou roli poloha během spánku.

  • Poloha na zádech - při spánku na zádech volte tvrdou matraci, získáte odolnou oporu pro celé tělo, jehož váha se rovnoměrně rozprostře a páteř bude po celou dobu v přímé poloze
  • Spánek v poloze na boku - zatížení matrace není rovnoměrné a největší tlak vzniká v oblasti beder, boků, kolen a ramen, volte střední nebo měkkou matraci.
  • Spánek na břiše a časté převalování - pro dostatečnou oporu volte středně tvrdou matraci.

Typy matrací dle tuhosti:

  • Tuhost 1 – nejměkčí druh matrací z latexu, studené pěny či líné pěny
  • Tuhost 2 – nejširší zastoupení mezi matracemi, patří sem taštičkové i sendvičové matrace, matrace ze studené pěny, biopěny, místy je zastoupen i latex (mnohdy se uplatňuje vyztužení PUR pěnou či kokosovými vlákny)
  • Tuhost 3 – pro uživatele s nízkou váhou je to matrace tuhá, pro uživatele s vyšší hmotností pak představuje optimální střed
  • Tuhost 4 – pro uživatele s vysokou váhou, spadají sem především pružinové matrace, méně často sendvičové matrace a produkty ze studené pěny

Speciální typ představují matrace s kombinovanou tuhostí – partnerské matrace. 90 % výrobku je tvořeno kombinací tuhosti 2. a 3. typu, díky čemuž je zaručena vysoká variabilita pro velmi široké spektrum uživatelů. 

 Přestože volba kvalitní matrace je individuální záležitostí, výběr byste měli uzpůsobit vlastní váze. Při výběru vám pomůže také index hmotnosti (BMI), který někteří výrobci používají.

Výška matrace

 Výška matrace významně ovlivňuje kvalitu spánku. Mezi uživateli jsou nejoblíbenější matrace ve výškovém rozmezí 16 až 24 cm a platí, že čím větší výška, tím více vrstev matrace obsahuje. Každá z vrstev má svoji vlastní funkci a i přes horší podklad se můžete kvalitně vyspat.

Výška matrace 10 až 15 cm není vhodná pro každodenní použití, ale pouze pro občasné přespání. V partnerské nebo manželské posteli není vhodné kombinovat matrace od různých výrobců, neboť každá z nich může mít rozdílnou výšku a kvůli nerovnostem se nevyspí ani jeden z vás.

Finanční hledisko

Při volbě matrace se do značné míry uplatňuje pravidlo „čím dražší, tím lepší“. Ne každý je však ochoten investovat do nákupu matrace větší částku. Toho jsou si vědomi i sami výrobci, a tak nabízejí kvalitní produkty za příznivou cenu.

A kolik matrací koupit? Můžete samozřejmě koupit rozdílné matrace v požadovaných rozměrech, nicméně pokud má každý z uživatelů rozdílnou váhu, je výhodnější zvolit stejné matrace s rozdílnou tuhostí. Matrace v celku je výhodná do postelí s menšími rozměry, se šířkou 140 cm.

Do celkové ceny se razantně promítá také kvalita potahu. Potah by měl být snímatelný, prodyšný s termoregulačními vlastnostmi, aby efektivně odváděl vlhkost. Samozřejmostí je požadavek na praní abyste zničili bakterie a zbavili se případných nečistot.

Matrace dle typů konstrukce

Rozlišujeme matrace pružinové, sendvičové či pěnové.

  • Pro pružinové (nebo taštičkové) matrace je třeba pevná podložka. Vyznačují se vynikající vzdušností, respektive větráním, díky čemuž eliminuje vznik a množení plísní.
  • Sendvičové matrace s PUR podkladem – ideálně se hodí pro pevné nebo polohovací rošty. Nedoporučuje se pokládat na motorové rošty, zejména má-li matrace jádro z kokosových vláken.
  • Pěnové matrace – řadíme sem matrace z BIO pěny, studené pěny a latexu, díky své univerzálnosti se hodí na všechny typy roštů, včetně motorově polohovacích.

Tipy a triky

Některé druhy matrací jsou vyráběny s tak zvanou letní a zimní stranou. Takové matrace jsou tvořeny například ovčím rounem nebo bavlnou a disponují unikátními termoregulačními vlastnostmi – v létě vás dokážou zchladit, v zimě naopak zahřát. Stačí jen nastavit potřebnou stranu matrace.

Díky moderním trendům se stále více rozmáhají technologie, které se snaží přizpůsobit co nejširšímu okruhu zákazníků. Vznikají tak matrace s anti-alergenními a antiseptickými účinky pro dokonale pohodlný spánek. Matrace s aloe vera či stříbrem ideálně chladí nebo zabraňují usazování prachu. Přítomnost vitaminu E a dalších látek zamezuje tvorbě plísní a množení roztočů, nechybí unikátní matrace určené speciálně pro ženy a další praktické vymoženosti.

Investice do kvalitní matrace je zároveň investice na dlouhá léta, životnost se pohybuje mezi 5 až 10 lety. Konkrétní životnost se pak odvíjí od správné hygieny a celkové údržby.

Při výběru kvalitní matrace nezapomeňte také na správný výběr postele a povlečení.

Pěnová matrace Lata Duo | Matraceno®

Pěnová matrace Rosaleta | Matraceno®

Pružinová matrace Nikoleta | Matraceno®

Pružinová matrace Kleopatra | Matraceno®

Pružinová matrace Elizabeth | Matraceno®

Matrace z koňských žíní Lasie | Matraceno®