Renovace nábytku a čalouníci

25.03. 2015 15:50 | Interiér

V čem spočívá renovace obytného interiéru? Především je třeba vymalovat, položit novou podlahu a samozřejmě se zaměřit na vhodnou výměnu starého nábytku za nový. V poslední době se doslova vyrojili různí prodejci levného nábytku, který ovšem často nevykazuje tu správnou kvalitu. Objevují se různé slevy a akce, což má také za následek pokles poptávky po tradiční práci řemeslníků a renovaci nábytku.

Renovace nábytku a čalouníci

Hovoříme především o čalounících, kteří umí nábytek uvést do stavu, ve kterém vám dokáže vydržet minimálně stejně dlouho jako dosud. Výměna je možná u výplní, které jsou již prosezené, lze také opravit potrhané potahy, případně zajistit výměnu pružin a per. Čalouník může provést sanaci poškozené kostry daného kusu nábytku.

Renovace nábytku a čalouníci

Kolik renovace stojí?

Cenovou nabídku určuje řemeslník na základě náročnosti prací, vždy prohlédne nábytek, který bude následně renovován a s přihlédnutím k jeho stavu určí přiměřenou cenu. Na výslednou výši ceny má však vliv také samotný zákazník, který si vybírá vhodné potahy, náplně a další materiály. Čalouník vám většinou předloží přehledný vzorník, je však možné navrhnout také vlastní potahové materiály a vlastní zdroje v podobě kůží, látek a výplní od jiných výrobců.

Renovace nábytku a čalouníci

Cena nového čalounění u běžné sedací soupravy (sedák, pohovka, 2 křesla) se pohybuje kolem 13 000 korun. Klasické křeslo po renovaci vás pak přijde asi na 4000 Kč. Zvolíte-li luxusní materiál, kterým je kůže, očekávejte ceny asi o čtvrtinu vyšší než u levnějších materiálů. Velkým problémem mohou být vadné pružiny, jejich opravy se mohou navýšit asi o 15%. Jednodušší opravy židlí, stolů a dalších základních nábytkových prvků, se pohybují ve stovkách, korun, například klasická židle vás ve finále bude stát cca 350 Kč.

Renovace nábytku a čalouníci

Společně se zkušeným čalouníkem si můžete vytvořit jakýsi rámcový seznam používaných cen, kdy se počítá s kvalitními látkami, do ceny je zahrnuta také samotná práce a vše, co nakonec za dané služby zaplatíte. Ceny jsou ovšem spíše orientační a slouží pro váš přehled. Jejich úkolem je to, aby si zákazník vytvořil rámcovou představu o tom, kolik bude asi investovat do renovace nábytku. Když srovnáme rekonstruovaný nábytek s tím novým, zjistíme, že ceny jsou ve výsledku asi o polovinu nižší.

Renovace nábytku a čalouníci

FOTO: countryliving.com