Zařizujete si nové bydlení? Zkuste vinylové podlahy

09.07. 2015 09:23 | Interiér

Jednou z důležitých otázek při zařizování nového bydlení je výběr vhodného typu podlahové krytiny. Mezi oblíbený druh podlah patří zejména vinylové podlahy, které mají nejen skvělý poměr mezi kvalitou a cenou, ale také spoustu dalších pozitivních vlastností.

Důležitou výhodou vinylových podlah je to, že spojují klady přírodních i syntetických materiálů – dají se velmi snadno udržovat, jejich pokládka je nenáročná, mají vysokou odolnost a navíc je na trhu obrovský výběr z nejrůznějších vzorů a barevných odstínů.

Při výběru vinylové podlahy máte dvě možnosti – buď lepené dílce, nebo dílce se zámkovým spojem (pro plovoucí pokládku). Na výběr jsou také různé šířky vinylových rolí a kromě celovinylových podlah se vyrábějí i třívrstvé, které kromě nášlapné vinylové vrstvy mají i korkový podklad a spodní vrstvu z HDF desky.

Vinylové podlahy

Největší přednosti vinylové podlahy

Je spousta důvodů, proč dát přednost právě vinylové podlaze. Jaké jsou jejich hlavní výhody?

  • jsou odolné vůči vlhkosti a můžete je tak použít třeba v koupelně nebo kuchyni
  • jsou odolné vůči odření a poškrábání – tuto vlastnost využijí např. lidé, kteří mají doma psa, kočku nebo jiné zvíře
  • oproti některým jiným typům podlahy je možné je umístit i na podlahové topení
  • nesmírně široká nabídka různých barevných odstínů, vzorů, dekorů atd.
  • jsou nenáročné na údržbu, např. oproti podlahám z masivního dřeva
  • nejsou moc drahé, můžete je pořídit i za opravdu nízkou cenu

Pokládka podlah z vinylu

Pokládka vinylové podlahy není tolik náročná a zkušenější uživatelé ji zvládnou i sami. Velkou výhodou je i fakt, že je možné ji umístit i na stávající podlahu (dřevo, linoleum, PVC, beton atd). V každém případě rozlišujeme pokládku lepených a plovoucích vinylových podlah. U lepené vinylové podlahy je nutné především připravit povrch tak, aby byl zcela hladký, stabilní a suchý. K lepení jednotlivých dílců pak použijeme kvalitní podlahářské lepidlo. V případě plovoucí vinylové podlahy se zámkovým spojem nemusíme nic lepit, ale pokládáme jednotlivé díly vedle sebe bez dalšího upevnění.

Ještě před zahájením práce je ale třeba podlahu tzv. aklimatizovat – nechat ji v dané místnosti alespoň 24 hodin předem. Důležitá je také správná teplota a vlhkost při pokládce – teplota by se měla pohybovat mezi 16 až 24 stupni Celsia, vlhkost vzduchu pak mezi 30 až 60 procenty. Pokud by totiž podmínky v místnosti nebyly vhodné, mohlo by se stát, že dojde ke kondenzaci vlhkosti pod podlahou.

Údržba vinylových podlah

Udržovat vinylovou podlahu v dobrém stavu není nic obtížného a i díky tomu jsou tyto podlahy tak oblíbené. Údržba se provádí zametením, vytřením a vysátím podlahy a její frekvence závisí na tom, jak velký je v dané místnosti provoz. Aby zbytečně nedošlo k poškození vinylové podlahy, je třeba dodržovat návod k jejímu použití, který dostanete při jejím nákupu.

Kde koupit kvalitní vinylové podlahy?

Prodejců vinylových podlah je sice v České republice hodně, ne všichni ale nabízejí kvalitní zboží. Pokud nechcete riskovat zboží horší kvality, doporučujeme společnost Barkotex, která se zaměřuje na nabídku špičkových podlahových krytin od předních světových výrobců, jako jsou např. Tarkett, Pergo, Designflooring, Flotex nebo Centiva.

Kvalitní vinylové podlahy navíc nemusejí být vůbec drahé – nejlevnější seženete v outletové prodejně Barkotex v Hradci Králové, kde se zaměřují na výprodej vinylových podlah za nejlepší ceny. Další prodejny této společnosti naleznete např. v Praze nebo v Brně.

Vinylové podlahy Barkotex