Jak vybrat ty správné interiérové dveře?

29.02. 2016 15:39 | Interiér

Interiér se skládá z mnoha funkčních, ale také estetických prvků. Na některé je kladen větší důraz a na některé menší. Přesto by se nemělo zapomínat na interiérové dveře. Správně vybrané dveře dodají bytu ten správný šmrnc a zajistí bezproblémový chod domácnosti.

Před samotným výběrem byste si měli zjistit několik věcí, aby dveře byly hezké, ale také funkční. Je důležité interiérové dveře vybrat podle účelu, který mají splňovat, ale také přihlédnout k praktické stránce věci. Například, aby se otvíraly ve správném směru, vyřešit způsob otvírání, nebo z jakého materiálu by měly být. Konkrétní možnosti vám zkusíme přiblížit v následujícím textu.

Interiérové dveře Verte

Rozměry a barvy interiérových dveří

První parametr, který byste si měli ujistit je rozměr. Různé podmínky si žádají různou šíři dveří. Standardně jsou interiérové dveře k dostání v rozměrech „60“, „70“, „80“, „90“, „100”, „110” cm. Pokud nastane situace, že potřebujete dveře širší, tak jsou v nabídce také dvoukřídlové interiérové dveře, které mají šířku „120“, nebo „200“ cm.

Dalším základním parametrem, který je třeba zvážit, je barevné provedení dveří. Nabídka barev a odstínu je velice široká, takže si vybere i náročný klient, který si chce sladit celý interiér. Škála barev a dekorů je široká.

Oddělovat místnost a zajistit komfort

Dveře mají plnit praktickou funkci a oddělovat jednotlivé místnosti v interiéru. Ovšem je třeba dodat, že do jednoho interiéru většinou nestačí jeden typ dveří. Každá místnost je specifická a podle toho by se mělo přistupovat k výběru interiérových dveří.

Například koupelna. Obvykle je zde větší vlhkost než v ostatních částech bytu, či domu. Koupelnové dveře by tedy měly být dostatečně odolné proti vlhkosti a plísním. Podobně bychom měli uvažovat i u kuchyňských dveří. Pokud si nevyberete vhodné dveře, vaše investice může být zbytečná, protože dveře budou rychle degradovat a v blízké době bude potřeba oprava, nebo dokonce výměna.

Obdobně tomu je i u jiných místností. V ložnici a pracovně chceme mít obvykle klidné a nehlučné prostředí. Měli bychom tedy zvolit dveře, které mají dobrou zvukovou izolaci. Někdy se vyplatí protipožární dveře a jindy zase interiérové dveře, které jsou nadstandardně odolné proti mechanickému poškození. Takové se hodí zejména, pokud máte v domácnosti domácího mazlíčka s drápky. Odolnější dveře doporučujeme volit také do dětských pokojíčků.

Pravé, nebo levé?

Pokud měníte dveře, tak už pravděpodobně máte vhodné zárubně a panty. O tom, kam se mají otvírat dveře, byste si měli promluvit se zkušenými řemeslníky nebo architekty. My vám poradíme, jaké dveře nesou jaké označení, aby vám pasovaly do zárubní.

Pro zjištění, jestli potřebujete dveře pravé, nebo levé, funguje jednoduchá pomůcka. Postavte se čelem ke dveřím ve směru jejich otevírání. Pokud máte panty po své pravé ruce, potřebujete dveře pravé. V opačném případě budete potřebovat dveře s označením levé.

Způsob otvírání = důležitý prvek!

Jaký způsob otvírání je nejlepší? To nelze zcela přesně říct. Záleží zejména na možnostech, které vám nabízí váš interiér. Někdy jsou vhodné interiérové dveře jednokřídlové, jindy dvoukřídlové. V nabídce figurují také dveře posuvné, které se využívají zejména do menších prostor. Nezabírají tolik místa a navíc se mohou „schovat“ do zdi, do stavebního pouzdra, nebo se mohou posouvat po stěně. Další variantou mohou být dveře skládací, které se obvykle využívají do šaten a jiných úložných prostor. Zkrátka záleží na dispozicích obytného prostoru, ale také na vašich preferencích. Podle toho můžete zvolit například dveře otočné, skládací (někdy označované jako harmonikové nebo lamelové), posuvné (do pouzdra či po zdi) nebo kyvné (lítačky).

Při výběru otvírání je třeba dát pozor, jaké vlastnosti od interiérových dveří očekáváte. Například zvukově izolační dveře musí být vždy a pouze klasické otočně. Ostatní typy dveří totiž tak dobře netěsní.

Není výplň jako výplň

Výplň dveří určuje jejich vlastnosti. Zejména potom odolnost, regulaci zvuku a dobu životnosti. V následujících řádcích popíšeme tři nejčastější výplně.

Voština - jedná se o standardní materiál pro výplň dveří. Voština je vlastně papír ve tvaru včelích pláství. Hlavní výhodou je, že dveře s touto výplní jsou lehké a cenově dostupné opravdu pro každého. Ovšem každá mince má dvě strany. Materiál je sice levný, ale to se odráží na celkové kvalitě a odolnosti. Přesto mohou být dveře s touto výplní výbornou alternativou do prostor, které nejsou příliš zatížené.

Děrovaná dřevotřísková deska (DTD) je odlehčenou dřevotřískovou výplní. Pro své vlastnosti patří tato výplň mezi nejoblíbenější. Dveře s touto výplní jsou pevné a mohutné, ale přesto nejsou zbytečně těžké. Nabízí velice dobrou regulaci hluku a dlouhou životnost. Tento typ interiérových dveří plně vyhovuje každodennímu běžnému zatížení.

Nejdražší a nejodolnější je výplň z plné dřevotřískové desky (DTD). Nadstandardní vlastnosti jsou vhodné zejména pro speciální dveře, u kterých se předpokládá nadměrné namáhání. Jedná se o interiérové dveře prémiové kvality. Riziko proražení je díky použitému materiálu minimální.

Nepodceňujte povrchovou úpravu, doplatíte na to

Jak už jsme zmínili výše, při výběru je potřeba zohlednit, do jakých prostor chceme dveře nainstalovat. Interiérové dveře obvykle nejsou vystavené vnějším klimatickým vlivům, ale i prostředí koupelny může mít na nevhodný povrch devastující účinky.

Nejlevnější variantou povrchové úpravy je fólie. Jedná se o levnou alternativu pro běžné prostory, kde se neočekává větší zatížení ani specifické podmínky.

Pomyslnou zlatou střední cestou je laminátová povrchová úprava. Interiérové dveře s tímto povrchem se hodí do středně až vysoce zatížených domácností. Tato úprava odolá standardnímu poškození v domácnosti. Takové dveře jsou tedy vhodné do domácnosti s domácími mazlíčky. Předností těchto interiérových dveří je také vzhled. Lze dosáhnout věrné imitace dřeva, které si drží svou původní podobu po mnoho let. Povrch se také velice dobře udržuje čistý. Na výběr je z více typů laminátu. Například střednětlaký laminát nesoucí označení CPL, nebo vysokotlaký laminát se zkratkou HPL. Obvykle se v domácnostech používá spíše střednětlaký laminát, ale občas se najdou i výjimky. Svou pevností je CPL pro běžné použití v domácnosti dostatečný. Typ HPL je už spíše vysoký nadstandard. Při výrobě dveří ze střednětlakého laminátu lze dosáhnout zajímavých dekorů. Příkladem mohou být povrchy, které na dotek připomínají strukturu dřeva. Tím vytváří 3D efekt. Laminát je navíc vysoce odolný vlhkosti a rozdílným teplotám. Své využití tedy nalezne takřka ve všech prostorách včetně koupelny.

Dražší variantou je přírodní materiál – dýha. Dýha je vlastně tenkou vrstvou dřeva, od toho se odvíjí i vlastnosti, které dveřím dodá. Je vhodná zejména do bytu, kde udělá velkou parádu.

Masiv - jedná se o nejdražší možnou alternativu, ale investice do kvality se vyplatí. Zejména v obývacím pokoji, či chodbě je vhodné investovat do celodřevěných dveří. Interiérové dveře tohoto typu působí luxusním dojmem a mají své specifické vlastnosti. Nevýhodou může být jejich barevná nestálost, kterou může způsobit například sluneční záření. Další drobnou nevýhodou dýhy a masivu je, že špatně snáší vlhkost.

Plné, nebo prosklené? Pro a proti

Plné interiérové dveře jsou pevné a lépe ochrání vaše soukromí. Už ze své povahy jsou tyto dveře odolnější a pevnější než dveře prosklené. Obvykle se instalují jako dveře do komory, spíže, či sklepa, ovšem je pouze na vás, kam si dané dveře zvolíte.

Prosklené interiérové dveře se obvykle používají tam, kde chcete dodat vzdušnost. Často se používají jako dveře do chodby a obývacího pokoje. Nevýhodou tohoto typu interiérových dveřích je, že mají horší zvukově izolační vlastnosti, nebo že propouštějí světlo. Velice oblíbené jsou také interiérové dveře s matným sklem. Takové se dají použít například i jako dveře do koupelny.

Jaké jsou ověřené společnosti?

Některé značky jsou známější, některé méně. Mezi nejoblíbenější patří interiérové dveře od společností Porta Doors, Verte Doors, Vasco Doors a Invado.

Interiérové dveře Verte

Interiérové dveře Verte

Interiérové dveře Verte

Interiérové dveře Porta

Interiérové dveře Porta

Interiérové dveře Porta

Interiérové dveře Porta

Interiérové dveře Porta

(obrazek_10)