Jak vybrat nábytek do dětského pokoje

24.02. 2015 11:35 | Interiér

Vybíráte nábytek do dětského pokoje? Ideální je, pokud si před samotnou koupí ujasníte, k čemu přesně a jak často by měl být nábytek využíván a také, jak dlouho by měl vydržet. Samozřejmostí je pak nutnost nezávadnosti použitého materiálu a laků, v neposlední řadě se zaměřte na bezpečnost.

Nábytek do dětského pokoje

Na co se zaměřit

Vzpomínáte si, po čem jste ve svém pokoji v dětství toužili vy? Mohla to být palanda, možná patro na spaní, houpací křeslo nebo malý stan? Zkuste se zeptat svých dětí, jaká jsou jejich přání ohledně vybavení jejich pokoje – koneckonců v něm budou nejvíce času trávit právě ony. Možná vás jejich odpovědi překvapí, zkuste ale přesto alespoň částečně zapracovat jejich představy do finální verze úpravy.

Ideální je, pokud vyberete jeden motiv, či jednu výraznou součást pokoje – inspirací mohou být oblíbené pohádky a příběhy vašich dětí. Může to být třeba skrýš pro myšku, zámek pro rytíře, tee-pee pro indiána, úkryt ve tvaru kočáru pro malou princeznu nebo vláček pro milovníka mašinek. Od tohoto hlavního motivu pak můžete doladit celý pokojíček. A to jak vybavením, tak barevně. Použití barev se určitě nebraňte, výrazná barevnost je pro většinu kluků a holek příjemnou součástí interiéru, můžete jejich pomocí i rozdělit celou místnost na jednotlivé zóny – což je vhodné například pro sourozence. Každý obyvatel pokoje pak má svůj vlastní prostor.

Nábytek by pak měl ladit s podlahou i se stěnami. Nemusíte nutně kupovat nový, ale v žádném případě neopomínejte bezpečnost a kvalitu použitých materiálů. Vybavení se mírně liší dle věku dítěte, ale určitě do něj patří postel, stůl se židlí, skříň na oblečení, úložné prostory na hračky a knihovna.

Nábytek do dětského pokoje

Dětský nábytek a úložné prostory

Snem každého rodiče je pořádkumilovné dítě. Takové, které si večer, než jde spát, samo a bez připomínání uklidí své hračky. V tom mu můžete pomoci i správně vybraným nábytkem. Skříně a další úložné prostory by měly být výškově přizpůsobené tak, aby na ně dítě dosáhlo. Nezapomínejte ani na jednoduché otevírání, které usnadní manipulaci s dvířky, případně se zásuvkami. Zároveň mu můžete úklid zpříjemnit i pomocí vhodně zvolených doplňků – milovník pirátů rád pro ukládání hraček využije truhlu, box na kolečkách v podobě autobusu zase potěší nadšeného cestovatele.

Koupit můžete i nábytek, který s dítětem roste. Tato varianta je vhodná především pro školáky. Můžete vybrat výškově nastavitelné židle i stoly a v průběhu let je pak upravovat dle potřeby. Židle u psacího stolu musí být pohodlná a měla by také splňovat zásady zdravého sezení.

Bytoví designéři se shodují na tom, že dětský pokoj má být útočištěm, kde mohou vaši potomci relaxovat a zároveň i plnit své povinnosti. Ať už máte finální představu o vysněném pokoji svých dětí jasnou, či stále hledáte inspiraci, projděte si naši fotogalerii níže.

Nábytek do dětského pokoje

Nábytek do dětského pokoje

FOTO: digsdigs.com