Jaké pracovní rukavice na zahrádku? Přinášíme několik tipů

01.03. 2017 12:35 | Exteriér

Zahrádkaření je Čechům velice blízké. Téměř každý má svou menší, či větší zahrádku přímo u domu. Někteří příznivci mají dokonce i kousek zahrádky v zahrádkové kolonii, kde si pěstují ovoce a zeleninu. Ale stále platí jednoduché přísloví: „Bez práce nejsou koláče.“ Pěkná zahrádka dělá lidem radost, ale za jejím vzhledem je skryta spousta dřiny.

Stříhání keřů a stromků, sázení, přesazování, rytí záhonku. To je pouze krátký výčet několika činností, které na člověka čekají, když má zahrádku. Aby se jednalo o příjemný relax, je vhodné používat pracovní rukavice na zahradu. V opačném případě byste mohli domů odcházet s poškrábanýma, špinavýma, nebo dokonce poraněnýma rukama. A to pravděpodobně nikdo nechce.

Pracovních oděvů a speciálních zahrádkářských rukavic je dnes na trhu spousta, takže si každý může vybrat ty pravé. Některé pracovní rukavice na zahradu se vyrábí z kůže, jiné z bavlny a další ze spandexu. Existuje však ještě víc druhů a materiálů, takže si můžete na každou činnost vybrat jiné rukavice.

Například na drobné práce, jako je třeba přesazování, stačí kvalitní zahrádkářské rukavice z látky. Na těžší práci se více hodí kožené rukavice, nebo speciální vícevrstvé pracovní rukavice na zahradu. K dostání jsou navíc rukavice v mnoha provedeních a barvách. Můžete si tak sladit svůj pracovní oděv, abyste i na zahrádce vypadali k světu.

CERVA - foto - 3  -  kopie

Moderní zahrádkářské rukavice perfektně chrání a jsou pohodlné

Během let se projevil také obrovský rozdíl v pohodlí. Dříve se o žádném velkém pohodlí ve spojení se zahrádkářskými rukavicemi nedalo hovořit. Dnes už jsou některé modely ušité s velkou precizností a zaměřením na uživatelovo pohodlí. Však si některé vyzkoušejte a uvidíte. Možná budete sami překvapeni.

Jsou lidé, kteří zahrádkářské rukavice nemají rádi, tak pracují bez nich. Ale měli by si být vědomi, že tím ohrožují své zdraví. Při práci na zahrádce bez vhodných rukavic může dojít k řezným ranám, škrábancům, ale i ekzémům, vyrážkám a dalším zdravotním problémům způsobených bakteriemi. Proč tedy dávat všanc své zdraví, když můžete pracovat v zahrádkářských rukavicích?

Nehledě na to, že ruce jsou také naše soukromá vizitka. Je sice fajn být na čerstvém vzduchu a starat se o víkendu o zahrádku nebo pracovat v lese. Na druhou stranu v pondělí většina z nás musí opět do práce, kde budou naše ruce všem na očích. Proto bychom se měli o ruce důkladně starat a chránit je.

Navíc správně zvolené rukavice vás mohou ušetřit i dalších nepříjemností, mezi které se řadí například puchýře. A jsou práce, u kterých se bez kvalitních rukavic neobejdete. Řeč je například o řezání a štípání dřeva, které se na vašich rukou může znatelně podepsat.

Zkrátka a jednoduše. Proč si dobrovolně ničit ruce, když jsou dnes na trhu moderní zahrádkářské rukavice, které jsou pěkné, pohodlné a funkční. A přitom i za rozumné peníze. Stačí se pouze podívat na nabídku a vybrat si konkrétní typ, který se vám bude hodit.

Abyste se lépe zorientovali, vybrali jsme několik základních druhů rukavic, které stručně popíšeme. Nejedná se však o vyčerpávající popis, spíš orientační.

  • rukavice AVOCET – Jedná se o pětiprsté rukavice za bezkonkurenční cenu. Konkrétně za 18,- Kč. Jsou to rukavice z pestré bavlněné tkaniny, které mají protiskluzové barevné terčíky z PVC na dlani a prstech. Skvěle se hodí zejména na přesazování rostlin, plení a další drobné práce.

rukavice AVOCET

  • rukavice GUILLEMOT – Pod tímto názvem se skrývají perfektní bezešvé rukavice z polyesteru s pružnou manžetou. Rukavice jsou máčené v latexu na dlani a na prstech. Mají také protiskluzovou úpravu, takže vám už z ruky nic nevypadne. Zahrádkářské rukavice GUILLEMOT jsou skvělé zejména na přesazování rostlin, stříhání keřů a stromků, ale budou vám dobrým pomocníkem i při řadě dalších zahradnických činností. Závarem je nutné sdělit ještě cenu, která je bezkonkurenčních 34,- Kč.

rukavice GUILLEMOT

  • rukavice FAST FRUIT – Jedná se o další bavlněné rukavice s manžetou, které mají PVC body pro lepší uchopení. Když budete v těchto zahrádkářských rukavicích pracovat, tak oceníte jednu skvělou vlastnost. A tou je výborná absorpce vlhkosti. Skvěle se hodí například na přesazování rostlin. Rukavice můžou být vaše za příznivých 47,- Kč.

rukavice FAST FRUIT

  • rukavice KILLDEER – Pod tímto názvem se skrývají povedené celokožené rukavice s antivibrační vložkou na dlani. Rukavice jsou kombinované z měkké lícové usně a štípenky, aby poskytly maximální komfort a ochranu. Pro větší pohodlí je navíc v rukavicích také bavlněná podšívka. Nechybí ani volná manžeta. Zahrádkářské rukavice KILLDEER jsou šedé a splňují normu EN ISO 10819. K dostání jsou za cenu cena 240,- Kč. A pro koho jsou určeny? Zejména pro pěstitele ovocných stromků a vinaře, ale také pro pracovníky s elektrickými stroji, s motorovou pilou a křovinořezem. Rukavice jsou totiž vybavené antivibrační pěnovou destičkou, která odcloní velkou část nevyžádaných vibrací.

rukavice KILLDEER

  • tepelně odolné rukavice SCAUP – Speciální rukavice, které jsou vyrobené z materiálu označovaného jako Aramid (320 g/m2). Jedná se třívrstvé pětiprsté rukavice, které vás ochrání před kontaktním teplem do 250°C, krátkodobě dokonce až do maximální teploty 500°C. Rukavice jsou navržené tak, že pracovníka neomezují v úchopové schopnosti. Hodí se například při pálení klestí, grilování nebo při rozdělávání ohně v krbu. Cena je 900,- Kč.

tepelně odolné rukavice SCAUP

  • chemicky odolné rukavice PETREL – Někdy se člověk práci s chemikáliemi nevyhne. A v takových případech by měl mít speciální rukavice na aplikování chemických postřiků, bazénové chemie, kompostování a mnoho dalších činností. Perfektně se na to hodí rukavice PETREL, které jsou ušité z bílé bavlněné teplákoviny máčené v PVC. Jedná se o pětiprsté rukavice s protiskluzovou úpravou o délce 35 cm za příznivou cenu 70,- Kč.

chemicky odolné rukavice PETREL

  • neprořezné rukavice CROPER MASTER DOTS – Dalším typem rukavic jsou neprořezné rukavice, které se hodí na zařezávání květin, bylinek, ale také třeba na roubování a mnoho dalších činností. Jsou to pletené bezešvé rukavice z modifikovaného skleněného vlákna, Spandexu a nylonu. Na dlani a prstech mají PVC terčíky. Rukavice se prodávají v šedé barvě. A teď to nejdůležitější. Zahrádkářské rukavice CROPER MASTER DOTS mají odolnost proti prořezu třídy 5. K dostání jsou za 150,-Kč.

neprořezné rukavice CROPER MASTER DOTS

Jestli vás některé zahradnické pracovní rukavice oslovily, můžete si je zakoupit na www.tomiscz.cz, kde najdete mnoho dalších druhů a užitečných informací.

Nezapomeňte na své malé pomocníky! Dětské pracovní oděvy pro malé kutily