Jaké dveře ladí k jaké podlaze? Poradíme vám, co všechno se (ne)dá kombinovat

29.10. 2019 08:47 | Dům a stavba

Základem úspěšné stavby nebo rekonstrukce bydlení je správné zodpovězení několika základních otázek. Jedna z otázek okolo interiéru je ale extrémně důležitá a není dobré přes ni jen tak prosvištět. Jakou vybrat podlahu a jaké dveře, aby k sobě zároveň ladily? Poradíme vám, jak doma nevytvořit cirkus.

Výběr podlahy významně ovlivní vzhled celého bydlení

Existují univerzální rady, podle kterých se při výběru podlahy můžete řídit:

  1. do malé místnosti se hodí světlá podlaha

Světlé odstíny podlah lépe odrážejí světlo, a tak místnost opticky zvětšují. Proto jsou vhodné do malých místností. Ve velkých místnostech působí čistě a elegantně.

Expona domestic stone

  1. pruhovaný vzor prodlouží místnost

Delší formáty podlahových lamel položené po směru delší stěny místnosti opticky prodlouží místnost. Pokud se vám zároveň povede položit podlahu podélně ve směru, v jakém na ni dopadá světlo, docílíte přirozeného vzhledu.

Fatraclick - borovice - karibská - 800x600 - 1

  1. barvu podlahy přizpůsobte nábytku a doplňkům

Obecně platí, že podlaha by měla být buď výrazně tmavší, nebo světlejší než nábytek a bytové doplňky. Pokud do interiéru plánujete pořídit nábytek s výraznou dřevěnou texturou, vyplatí se zvolit neutrální texturu podlahy, jako je například javor, buk i olše.

Interier - THX - 1 - e1458821266971

Náš tip: Celoplošně lepené vinylové podlahy Gerflor Virtuo Classic 55 Mezzo, ideální volba do domácnosti

Dveře oproti podlaze nejsou stavebním prvkem

Dveře a zárubně považujeme za nábytek. Proto pro ně platí stejná pravidla, jako na skříňky nebo stoly:

  1. dveře ladíme se dvěma, maximálně se třemi interiérovými prvky

Když se budete řídit podle tohoto pravidla, nemůžete nikdy udělat chybu. Dveře tedy ladíme s podlahou, okny, schody nebo s nábytkem.

Cordoba

  1. nekombinujte více než dva druhy dřeva

Harmonicky sladěné domácnosti vypadají skvěle na základě pravidla dva a dost. Při kombinaci dvou druhů dřev se vyplatí kontrast světlejšího dřeva s tmavším, stejně, jako tomu bylo u podlahy.

Inspire

  1. správný odstín dveří zvětší opticky prostor a působí elegantně

Místnost se stane prostornější v případě, že zvolené dveře budou světlejší než podlaha. Naopak tmavé dřevo na zárubních a dveřích působí elegantně a nadčasově. Luxusní dojem z celé místnosti vytvoříte například březovou nebo jasanovou podlahou v kombinaci s dveřmi z tmavého dubu, ořechu, nebo wengé.

Desire

  1. bílé dveře uvolní ruce při výběru nábytku

Koupí bílých interiérových dveří nemůžete nic pokazit. Opticky místnost zvětší, provzdušní a uvolní ruce při výběru dřevěného nábytku.

A

Náš tip: Exteriérové a interiérové dveře Porta Doors

Ať už vybíráte dveře, nebo podlahu, nebo oboje, není na škodu se poradit s odborníky. A nejlépe s těmi, kteří mají mnohaleté zkušenosti s obojím. Ve společnosti Plancher vám rádi poradí, jaká podlaha a dveře budou slušet vašemu bydlení.